Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В капана на горещото лято - Точно днес

Ден преди настъпването на традиционните горещници продължаваме в посоките на горещия социално-политически климат с експресия от гласове, недоволства и сигнали.  

Тридневната протестна спирала, обявена от КНСБ пред Народното събрание с искане  "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите" и по-ясна подоходна политика извежда  като акцент в петък очакваните   срещи на синдикатите с почти всички парламентарно представени партии, на които ще бъдат връчени техните искания за по-високи заплати в обществения сектор.

В протеста  се очаква да се включат около 1000 души от НАП, НОИ, БНР,  и други държавни учреждения. По темата ще разговаряме с областния координатор на КНСБ Пловдив Боян Бойкински.

Управленският пъзел бавно се сглобява с отсъстващите досега от политическата рамка властови фигури на държавата. Новият областен управител на Пловдив Илия Зюмбюлев - национален лидер на БЗНС и специалист в сферата на енергетиката, е сред първите шестима назначени от МС областни управители. Той спепчели поста с подкрепата на ПП-СДС в конкуренция с други четирима номинирани. Ще разговаряме с него за пътя, който му предстои с предизвикателствата и приоритетите в управлението на областта. 

Територии на интерес в ефира са още Хисаря и Пазарджик. В община Хисаря ще бъдат представени предстоящите дейностит по проекта за обновяване и реконструкция на известната порта Камилите, Римските терми и ъгловата кула от крепостната стена. Събеседник по темата, която редом с очакването за обновяване на знаковите старини, смути бизнеса в града, е кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Интервюто на Невена Петрова с регионалния председател на "Да България" Николай Янев  поставя фокус върху предизборните сюжети за местната власт в Пазарджик и учреденото от ДБ гражданско сдружение "За развитие на Пазарджик".

Здравето на българските жени - цел на кампанията, организирана от МБАЛ "Централ Хоспитал",  Националния съюз на акушергинеколозите от доболничната помощ и Националното движение за профилактика и превенция на здравето. Подробности за провеждащата се инициатива под мотото "Обърни внимание на здравето си, преди да е станало късно, спаси живот" - проф. д-р Петър Петров - председател на Националния съюз на акушергинеколозите от доболничната помощ. 

Безбрежно лилаво и ароматно начало на деня ще поставим със символична спирка в пространството на едно  лавандулово поле между Черничево и Дуванлий с репортаж на Димитър Димитров.

А във времето за култура след 9 ч. - в разговор с джазмузиканта Боби Вълчев  ще ви поканим на "Зжаз на свещи" на Акведукта на Бунарджика в петък вечерта с впечатляваща с репертоар и професионализъм програма с участието и на Биг бенд Пловдив с вход "свободен".

В "Добро утро, Ден" ще се върнем към гостуването в тази рубрика на пловдивчанина и ръководител на регионалното представителство на Европейската комисия за област Пловдив и областта "Европа - директно" Красимир Лойков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

За даровете на природата във "Вход свободен"

Цветна на теми и емоции сряда ви обещаваме днес във "Вход свободен"!  В традиционния спор в ефира "За и против", с колегата Дора Башакова разглеждаме темата за алтернативните методи за лечение.  За устойчивото земеделие, за новите методи на отглеждане на култури в малки количества за семейството, за алелопатията и биодинамичното земеделие, разговаряме с..

публикувано на 22.05.24 в 09:30

„Точно днес“ за биоразнообразието и туризма

В утрото на 22 май поставяме акцент върху пациентите с автоимунни заболявания, минаваме през биоразнообразието в Родопите и цените на туристическите услуги в община Асеновград, за да стигнем до изложба рисунки на български художник, който повече от 20 години живее в САЩ и има собствена галерия. Ето и темите и събеседниците: Точно на 22 май..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

На 21-ви май в „Ден след ден“

От празника, през зелените политики до Близкия изток са темите в изданието на „Ден след ден“ на 21-ви май. Специалният репортаж ще бъде от почти готовата за откриване археология на Източната порта в Пловдив. Пред Радио Пловдив екипът специалисти ще разкаже за усилията си да разкрие за публиката древните находки. В навечерието на..

публикувано на 21.05.24 в 14:45

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес споделяме следобедът си с Вас с усмивка и добро настроение и очакваме в замяна същото от Вас! :)))  Началото поставяме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надежда, а напротив посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов..

публикувано на 21.05.24 в 09:24

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена. Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията..

публикувано на 20.05.24 в 16:51