Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За паметта и мостовете на времето - "Точно днес"

България отбелязва 186 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. Център на тържествата  е родният му град Карлово, където по традиция се провежда националният туристически поход "По стъпките на Апостола" с участието на съвременните следовници на Великия българин. 

 Парадоксално за времето днес, то само добавя свидетелства, обогатяващи гледните точки към делотона Левски,, останало категорично извън рамката на отрицанието. А неговият жилещ въпрос "Народе????" зазвучава с все по-категорична мощ, сякаш за да добави още от същите препинателни знаци. За паметта като не/научен  урок, днешните нови герои и надеждите за България - събеседник е директорът на Национален  музей "Васил Левски"- Карлово Дора Чаушева.

В ЕП ще бъде обсъдена внесената от българския Консерватитвен институт петиция за приемането на България в Шенген. Вносителите настояват за незабавни действия за приемането на страната в Шенгенското пространство, като в документа припомнят, че ЕС вече е дал поредица положителни оценки за готовността на България, последната от които е от 2011 г. С въпроси за аргументите в  българския документ и дискусията, която ще се излъчва чрез стрийминг на Европейския парламент, ще разговаряме с юриста Ангел Бузалов.

Акцент в "Евранет+" са подкрепените от ЕП нови правила за увеличаване на енергийните икономии в рамките на ЕС и мерките за колективно осигуряване за намаляване на потреблението на енергия. Къде е страната ни в общите усилия за поставяне  енергийната ефективност на първо място и как приетата директива може да ускори процеса за осъществяване на енергийна ефективност - репортажът е на Виолета Ашикова.

Във времето за култура преди 8.00 и след 9.00 разговорите със събеседниците - художника Матей Матеев и  писателя Емануил Видински са за оазисите на духа в горещото лято. 

В Стария град в Пловдив се провежда традиционният пленер по живопис, организиран от Ротари клуб "Пловдив - Пълдин", който носи името "Творецът". В 15-то издание на най-стария пленер в България участват млади автори и техни преподаватели  от Художествената гимназия, Гимназията за сценични и екранни изкуства и АМТИИ. Тази година темата на пленера е посветена на личностите на двама от най-свидните българи - Васил Левски и Христо Ботев. Художникът Матей Матеев е идеен ръководител на форума.

А с писателя Емануил Видински - автор на романа "Дом за начинаещи", къйто се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет45" - разгръщаме страниците на книгата, определена от критиката като "роман за съзряването и самостоятелния път през стаите на порастването".

"В "Добро утро, Ден" ще си спомним какво каза по време на гостуването си в рубриката номинирания за "Грами" диригент Константин Добройков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 23 май "Точно днес"

Четвъртък сутрин с темите от деня и преди Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в програма "Точно днес" до 9.30 часа питаме: Как ще се решат натрупаните от години проблеми в градския транспорт на Пловдив? Отговор на този въпрос търсим от ресорния з ам.-кмет Савина Петкова, която подготви доклад за състоянието на..

обновено на 22.05.24 в 17:03

Образование и пътна безопасност "Ден след ден"

Дни преди 24 май стана ясно, че почти половината от учениците, които сега са в училище, няма да работят това, за което са учили. Това сочи последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), оповестено днес. С още данни ще чуем автора на изследването Зорница Славова . Ученици от пазарджишка гимназия проучват историята на 27-ми..

публикувано на 22.05.24 в 14:45

За даровете на природата във "Вход свободен"

Цветна на теми и емоции сряда ви обещаваме днес във "Вход свободен"!  В традиционния спор в ефира "За и против", с колегата Дора Башакова разглеждаме темата за алтернативните методи за лечение.  За устойчивото земеделие, за новите методи на отглеждане на култури в малки количества за семейството, за алелопатията и биодинамичното земеделие, разговаряме с..

публикувано на 22.05.24 в 09:30

„Точно днес“ за биоразнообразието и туризма

В утрото на 22 май поставяме акцент върху пациентите с автоимунни заболявания, минаваме през биоразнообразието в Родопите и цените на туристическите услуги в община Асеновград, за да стигнем до изложба рисунки на български художник, който повече от 20 години живее в САЩ и има собствена галерия. Ето и темите и събеседниците: Точно на 22 май..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

На 21-ви май в „Ден след ден“

От празника, през зелените политики до Близкия изток са темите в изданието на „Ден след ден“ на 21-ви май. Специалният репортаж ще бъде от почти готовата за откриване археология на Източната порта в Пловдив. Пред Радио Пловдив екипът специалисти ще разкаже за усилията си да разкрие за публиката древните находки. В навечерието на..

публикувано на 21.05.24 в 14:45