Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 19 юли

В утрото на 19 юли говорим за спешната медицинска помощ по въздух, която ще стартира до края на годината. Екипите, които ще работят на хеликоптерите, вече се обучават. За особеностите на въздушната медицинска помощ, за преминатото обучение и какво още предстои говорим с пловдивския лекар от университетската болница Св. Георги д-р Владимир Илиев.

На фона на жегите, които ни морят през последните дни, засягаме и темата за ролята на строителните материали върху климата и околната среда. Събеседник е архитектът Веселин Веселинов, който е и част от платформата Климатека.

Във фокуса на предаването ще бъдат поредните протести заради ниски възнаграждения и условия на труд.  Изпълнителна Агенция Автомобилна администрация започва предупредителни стачки. Служителите в Пловдив първи ще изразят недоволството си – в сряда. Исканията им са за увеличение на заплатите с 50% и разкриване на нови щатни бройки за инспектори в отдел „Контрол“. По темата ще разговаряме със синдикалиста от КТ „Подкрепа“ Александър Иванов.

Директорът на природонаучния музей в Пловдив гл. ас. д-р Огнян Тодоров ни води на експедиция в Перу, Аржентина и Бразилия.

В рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов ни среща с мореплавателя Христофор Колумб.

Започваме след новините в 7 и сме до 9:30. Слушайте ни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протести и фестивал на изкуствата в „Точно днес“

Животновъди излизат на протест - опъват палатки на Подбалканския път и готвят блокада на пътната артерия. Причината е, че в средата на годината  все още нямат разрешение да пускат животните си на паша в Балкана. Какви са исканията им и защо точно сега ескалира напрежението?  Отговор на тези и още въпроси търсим от животновъда от Карлово Димо..

публикувано на 03.06.24 в 17:00

Хора, проекти, наука "Ден след ден"

Необходимо е в България да се натрупа критично мнозинство от хора, които да настояват за сериозен преглед на демографската тема и за вземане на действени и ефективни мерки. Едва след това политиците и управляващите ще бъдат принудени да действат. Така смята доц. Николай Цеков , специалист по регионална демография в Института за изследване на..

публикувано на 03.06.24 в 14:59

Усмихнат старт на седмицата с "Вход свободен"

Посрещаме юни с усмивка и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Хубавата музика, любопитните новини и доброто настроение са наша грижа. Можем да се чуем и на 032632400 :) По традиция в понеделник беседваме по женски с колегите Дарина Иванова и Дора Башакова в редовната ни рубрика "Орисници". Говорим и със Светлана Димова - председател на Българска..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

Обратното броене на седмицата започва - "Точно днес"

Времето ни разтвори в лятната си аура, но място за летаргия няма. Седмицата ще бъде динамична, не само заради, климата и прогнозите, но и заради очакването в неделя България да вземе  решение за  себе си и за Европа в месеците напред.  Посоките са това очакване са многопластови и доколкото ние сме във времето, но заедно с това задаваме  и посоката му,..

публикувано на 02.06.24 в 13:48

Клуб "Неделя" - за духа и материята

Днес сме ви подготвили  среща в ефира с Красимир Лозанов , който директно от Пролетния панаир на книгата в София ще ни разкаже за най- интересните заглавия и събития на традиционния литературен форум. Във втората част на предаването финансовия анализатор Светозар Гледачев ще хвърли светлина върху икономическите предизвикателства, които  очкват света и..

публикувано на 02.06.24 в 12:30