Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всички пациенти могат да бъдат превозвани по въздух

3
Д-р Владимир Илиев е един от лекарите, преминали курса “Оказване на медицинска помощ по въздух”

Не всички пациенти са подходящи за транспортиране с хеликоптер, тъй като изкачването на надморската височина може да влоши състоянието им. Това коментира д-р Владимир Илиев от университетската болница Св. Георги, който премина първата част от обучението си за  въздушна медицинска помощ.

Той уточни, че такава опасност съществува при хората с тежка гръдна травма. “С изкачване на надморската височина пневмотораксът може да увеличи размерите си, да притисне повече органите в гръдната кухина и по този начин да се стигне до фатален изход.

Затова ако се прибягва до транспортирането им от една в друга болница първо по хирургичен начин трябва да бъде решен проблемът с пневмоторакса. Подобен е и случаят при перикардна тампонада.

Лекарят, който е на място, ще определя дали пациентът е подходящ за транспортиране с хеликоптер, тъй като той е запознат подробно със състоянието му”, отбеляза д-р Илиев.

Той обясни, че в първата част от обучението е наблегнато по-скоро на теоретичната част при превозването на спешни случаи с хеликоптер и оказването на спешна помощ във въздуха при нужда. Пред медиците са били представени авиационната дейност и стреса от полет, шума от вибрациите, температурните амплитуди, мениджмънт на човешките ресурси на екипажа, аварийните процедури в полет, които могат да възникнат и спешните състояния.

Практическата част ще се проведе, когато пристигнат хеликоптерите у нас. Обучение ще се проведе и в чужбина. Въпреки това и сега медиците са симулирали ситуация в кабината на хеликоптер.

“Идеята беше да придобием представа за малкия размер на кабината и да видим как биха се извършвали интервенциите, които ще трябва да извършваме най-често, т.е. интубация на пациент, стабилизиране на критичното му състояние, осъществяване на венозни манипулации.

Поставяхме централен венозен катетър, извършвахме ехографии. Те бяха по-скоро полезни за медицинските сестри и парамедиците, които участваха, тъй като ние добре сме запознати с манипулациите по спешност, които трябва да извършваме

Това, което научих е, че доста ще бъдем затруднени в работата в хеликоптер спрямо това, което имаме в операционната зала, където имаме човешки ресурси, пространство. Това означава, че трябва да сме организирани при извършване на съответната дейност. Важен ще е и опитът.

Аз самият имам опит да работя в линейка, където пространството също е ограничено. Центърът в Италия, в който ще има обучение разполага с възможност за симулации на всички вредни условия и ситуации във въздушна среда”, коментира д-р Илиев.

Даде пример, че разстоянието Смолян – Пловдив, което с линейка се взима за около 3 часа, с хеликоптер ще се изминава за под половин час.

Екипът на въздушната помощ ще се състои от 2 пилоти, лекар и сестра. Българските медици първоначално ще работят с чуждестранни летци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12