Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всички пациенти могат да бъдат превозвани по въздух

3
Д-р Владимир Илиев е един от лекарите, преминали курса “Оказване на медицинска помощ по въздух”

Не всички пациенти са подходящи за транспортиране с хеликоптер, тъй като изкачването на надморската височина може да влоши състоянието им. Това коментира д-р Владимир Илиев от университетската болница Св. Георги, който премина първата част от обучението си за  въздушна медицинска помощ.

Той уточни, че такава опасност съществува при хората с тежка гръдна травма. “С изкачване на надморската височина пневмотораксът може да увеличи размерите си, да притисне повече органите в гръдната кухина и по този начин да се стигне до фатален изход.

Затова ако се прибягва до транспортирането им от една в друга болница първо по хирургичен начин трябва да бъде решен проблемът с пневмоторакса. Подобен е и случаят при перикардна тампонада.

Лекарят, който е на място, ще определя дали пациентът е подходящ за транспортиране с хеликоптер, тъй като той е запознат подробно със състоянието му”, отбеляза д-р Илиев.

Той обясни, че в първата част от обучението е наблегнато по-скоро на теоретичната част при превозването на спешни случаи с хеликоптер и оказването на спешна помощ във въздуха при нужда. Пред медиците са били представени авиационната дейност и стреса от полет, шума от вибрациите, температурните амплитуди, мениджмънт на човешките ресурси на екипажа, аварийните процедури в полет, които могат да възникнат и спешните състояния.

Практическата част ще се проведе, когато пристигнат хеликоптерите у нас. Обучение ще се проведе и в чужбина. Въпреки това и сега медиците са симулирали ситуация в кабината на хеликоптер.

“Идеята беше да придобием представа за малкия размер на кабината и да видим как биха се извършвали интервенциите, които ще трябва да извършваме най-често, т.е. интубация на пациент, стабилизиране на критичното му състояние, осъществяване на венозни манипулации.

Поставяхме централен венозен катетър, извършвахме ехографии. Те бяха по-скоро полезни за медицинските сестри и парамедиците, които участваха, тъй като ние добре сме запознати с манипулациите по спешност, които трябва да извършваме

Това, което научих е, че доста ще бъдем затруднени в работата в хеликоптер спрямо това, което имаме в операционната зала, където имаме човешки ресурси, пространство. Това означава, че трябва да сме организирани при извършване на съответната дейност. Важен ще е и опитът.

Аз самият имам опит да работя в линейка, където пространството също е ограничено. Центърът в Италия, в който ще има обучение разполага с възможност за симулации на всички вредни условия и ситуации във въздушна среда”, коментира д-р Илиев.

Даде пример, че разстоянието Смолян – Пловдив, което с линейка се взима за около 3 часа, с хеликоптер ще се изминава за под половин час.

Екипът на въздушната помощ ще се състои от 2 пилоти, лекар и сестра. Българските медици първоначално ще работят с чуждестранни летци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13