Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичам регионите - границите са изкуствени

Авторът на книгата "Диктатори, трактори и други приключения", издадена от "Жанет 45",станал известен и като "бития журналист"  от времето на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев в тригълника на властта през 2020 година, Димитър Кенаров е завършил Мидълбъри Колидж, Върмонт и Университета Бъркли, Калифорния. Негови текстове са селектирани три пъти за годишната антология "Най-добрите американски пътеписи", а "Диктатори, трактори и други приключения" съдържа текстове, писани между 2006 и 2015 г. на английски език за престижни американски медии,  особено актуални и към настоящия момент. Преводът от английски език е на Ангел Игов.

"От една страна ме радва, че текстовете са актуални, но от друга - жалко е, че са актуални", заяви Димитър Кенаров.

По думите му, заиграването с цитата на философа Блез Паскал, че всички проблеми на човечеството идват от невъзможността да стоим тихо в собствената стая, се свежда до обратното - проблемите на човечеството произтичат от факта, че стоим прекалено много в собствената стая, че не излизаме от този комфорт, от познатото, не излизаме да видим другия до себе си и да разберем какво се случва дори при съседите. Такъв е и примерът с домашното насилие, с  нещата около нас, за които си затваряме очите, ушите  и от там  идват проблемите.

"Идеята ми с тези репортажи и начина, по който пиша, че не пиша за нещо, което ми е  познато, а  се опитвам да разширявам границите си и да  намеря нови неща дори за нашия регион, за Балканите, за Черноморския регион и да разбирам неща за собствения си свят, които до този момент не съм знаел."

Обединяващото между литературно-журналистическите репортажи е географски регионалното. "Аз дълго време -12  години живях в Щатите и не познавах нашия регион, нямах и обсолютно никакъв интерес към него. Както при повечето хора, идеята е да отидеш някъде на Запад и да останеш там...Аз реших, че Западът ми стана тесен, а когато отидеш още повече на Запад, какво се случва - връщаш се на Изток, защото Земята е кръгла. Не обичам да разглеждам региони и места в национални граници, защото те са изкуствени, но обичам регионите - обичам Балканите, Черноморския регион. Това е изключително интересен регион, но когато сме на брега, не си мислим, че от другата страна са Турция, Русия, Украйна. Текстовете са обединени регионално и стилистично".

Кенаров подчерта още, че независимо, че текстовете не са чисти пътеписи, той е искал да се съдържа някакво движение вътре в тях - пространствено и психологическо, така, че да са "извън стаята".

Когато човек пише на английски език, той пише за много по-глобална публика, а писането на чужд език за своето място дава дистанция, която е много ценна, подчерта Кенаров.  Той определи случващите се промени в обществените рефлекси от времето на протестите през 2020 г. досега като "много тромави и като медиен шум за отвличане на вниманието, докато се преместим на друго събитие във Фейсбук".

"Когато се сблъсках с българското правосъдие, за мен истинският шок беше не ужасяващото полицейско насилие, а съдебната система. Това, че човек се чувства като в Кафкиански разказ - че го връщат от едно място - на друго, изпращат го от едно гише - на друго. Представете си, как се справя един човек от малко неизвестно българско село - смачкан..."

Кенаров уточни, че само две седмици след началото на войната в Украйна, той е пътувал дотам. Решил е обаче, че не е необходимо да включва написаните тогава репортажи в книгата, защото му е липсвала дистанцията във времето.

"Надявам се хората да открият нещо ново през този малко различен поглед".

Интервюто - звуковия файл:

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12