Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Илияна Григорова за магията на синия принт

| обновено на 04.08.23 в 16:43 | Интервю

Процесът цианотипия е разработен през 1842 година от английския учен и изследовател сър Джон Хершел. Използвал се е за прекопирането на архитектурни и корабни чертежи. Днес, тази техника служи като експериментална фотография и е често срещана в съвременното изкуство.

С техниката и приложението ѝ ще ни запознае, тази неделя в Пловдив, Илияна Григорова. „Работилница по цианотипия“ е събитието в СУ ”Св. Софроний Врачански", от 10.30 часа. Още информация във фейсбук страницата на събитието. 

Илияна Григорова гостува в града под тепетата, по покана на клуб „Пътека“. Тя се занимава с цианотипия и аналогова фотография. Завършила е „Фотография и видео“ в Съндърланд, Англия, където се запознава с цианотипията. Основните теми в творчеството ѝ са връзките между хората и пространството, в което се намират, взаимодействието на околоната среда върху човешката психика и опазването на природата.

„Цианотипията е алтернативен фотографски процес. Използват се две субстанции, от които се получава светлочувствителна емулсия. Основно се работи върху хартия и текстил, но техниката може да се прилага и върху керамика, стъкло и дърво. Върху напоената основа се слага негатив или предмет, който експонираме на слънце, за няколко минути. Измиваме с вода и получаваме нашия син отпечатък. Химикалите се влияят само от UV лъчите в слънчевия спектър. Цианотипията е екологичен фотографски процес и не оставя негативен отпечатък върху почвите и водите. Процесът е разпространен и разпознаваем в Западна Европа. Има специализирани магазини, където се продават неща свързани с алтернативна фотография. В България е трудно да се намерят химикалите, които са нужни за този процес“, разказва Илияна Григорова, която е от Велико Търново.

В момента, тя работи по фотографски проект свързан със застрояването по родното ни черноморие и унищожаването на местообитания на птици, и диви животни.

За събитието в Пловдив и творческите си търсения, Илияна Григорова разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слушайте реванша "Ботев" - ЦСКА пряко по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) и ЦСКА се изправят един срещу друг в реванша от полуфиналите на Купата на България. „Канарчетата“ спечелиха първия мач в София с 1:0, а сега посрещат своя съперник на „Колежа“ от 18:45 часа. В последния кръг "Ботев" записа домакинска загуба от "Славия" с 0:1, но преди това играчите на Душан Керкез бяха в серия от четири победи и две..

публикувано на 01.05.24 в 09:44
Старшата възраст на

Старшата на ВК "Марица" отново е шампион

Девойките старша възраст на ВК "Марица" (Пловдив) отново взеха титлата на Държавното първенство по волейбол до 20 години. Финалите се играха в зала „Христо Ботев“ в София. За втора поредна година маричанки победиха във финала ЦСКА (София). Момичетата на Миглена Стрезова се наложиха с 3:0 (25:20, 25:23, 25:13) гейма във финала и заслужено триумфираха с..

публикувано на 01.05.24 в 08:41

С грижа и любов за четириногите

"Хомеопатия за четириноги любимци" е първото по рода си издание за сферите на приложение на хомеопатичния лечебен метод във ветеринарната практика. Този наръчник е предназначен за употреба както от ветеринарни хомео­пати, така и от ветеринарни лекари и стопани на кучета и котки без допълнителна специализация по хомеопатия. Той е надежден справочник за..

публикувано на 30.04.24 в 13:11

Гриша Ганчев и синът му се оттеглиха от ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Това съобщиха официално от клуба, като повече информация ще бъде предоставена на специална пресконференция на 7-ми май от 10:00 часа в залата на..

публикувано на 30.04.24 в 12:46
Футболистите на

Волен Чинков ще ръководи реванша "Ботев" - ЦСКА

Волен Чинков получи наряд за полуфиналния мач-реванш от турнира за Купата на България между Ботев (Пловдив) и ЦСКА. Двубоят на „Колежа“ е от 18:45 часа в сряда и ще бъде предавана пряко по Радио Пловдив. Първата среща на Националния стадион "Васил Левски" завърши с победа на „канарчетата“ с 1:0. Асистенти на Чинков ще бъдат Иво Колев и Дениз Соколов, а..

публикувано на 30.04.24 в 08:42