Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отново на протест подкрепа на Дебора и срещу насилието над жени

| обновено на 08.08.23 в 16:15

Пореден протест в подкрепа на Дебора, която бе обезобразена от 26-годишния Георги Николаев с макетно ножче, ще се проведе в Стара Загора, София, Пловдив и други градове на страната.

Демонстрацията в Пловдив и днес ще започне от Съдебната палата, където ще се съберат протестиращите. От там те ще се отправят на шествие по Главната улица. То ще приключи на площад Централен. Исканията им остават непроменени  - въвеждането на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, жертва на насилие, улесняване достъпа на пострадалите до правосъдие и създаване на кризисни центрове.

Демонстрацията идва само часове след като депутатите прекъснаха лятната си ваканция заради случая с насилието над Дебора и в спешен порядък гласуваха промени в Закона за домашното насилие и в наказателния кодекс. Според организатора на протеста Денис Татянов увеличаването на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години затвор, а при лека телесна повреда до 2 години няма да бъде ефективна мярка.

"Самата ни държава и система са корумпирани и ако познаваш правилните хора те те пускат на свобода. Искаме реформирана правосъдна система с нови, почтени и квалифицирани хора, които да работят в името на народа. Ако това, което се случи с Дебора е лека телесна повреда, то съм съгласен наказанието да е доживотен затвор", каза Татянов. 

Денис Татянов определи тълкуванието за интимна връзка – съюз между мъж и жена, който продължава повече от 60 дни – като разтегливо.

"В днешно време все повече хора са с еднодневни връзки - как това може да се оприличи на интимна връзка. Депутатите го направиха за да покажат, че правят нещо, а реално те не са свършили нищо. Целият парламент е един цирк, никои не може да разчита на тях. Ако някои разчита на тях, той е изключително заблуден", каза Татянов.

Припомням, че във видео във фейсбук - профила си Дебора благодари на хората за подкрепата. Тя отбеляза, че косата й ще порасне, белезите ще избледнеят, но подкрепата на обществото ще остане в сърцето й.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 10:40

Доброволци гасиха горски пожар край с. Бабек

Потушен е пожарът край брезовското село Бабек, в който активно са участвали и 15 доброволци от формированието „Пловдив 112“.   Огнеборците са се прибрали в Пловдив малко преди полунощ. При тежък и стръмен горски терен пожарникарите са гасили огъня на ръка, тъй като пожарните автомобили били в невъзможност да стигнат до мястото. Обстановката..

публикувано на 11.07.24 в 10:39

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54