Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев използва всяка възможност да атакува кабинета

Ружа Смилова
Снимка: БУЛФОТО

Няма нищо ново в това, че президентът използва всяка една възможност да бъде атакуван кабинета, който смени назначените от него служебни правителства. В случая криминалната хроника и наистина ужасяващите събития, на които ставаме свидетели напоследък, също се използват по този начин, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Ружа Смилова. Според нея президентът Радев е демонстрирал многократно, че подборът на средства в атаките срещу редовно избрания и парламент, и кабинет, не му е приоритет. 

"Вярно е, че се завъртя името на Алексей Петров покрай съставянето на кабинета, но нека да кажем, че Алексей Петров винаги е обичал да бъде виждан в прожекторите сред най-важните хора на държавата и няма да се изненадам, ако се окаже, че слуховете, че той е асистирал на раждането на коалиционното правителство, са слухове, които имат една или друга връзка със самия Алексей Петров. Така че и, ако това е вярно и има такива подозрения, не прави чест на президента да използва едно криминално деяние, каквото без съмнение е убийството на Алексей Петров за извличане на политически дивиденти в една доста напрегната политическа ситуация, в която се намираме в момента", каза Смилова.

Тя припомни, че не за първи път президент би се опитал да създаде политически проект и посочи, че Радев се опитва да изземе инициативата по такива националистически теми от БСП и от "Възраждане". 

"Това вероятно подготвя различни възможности за излизане от президентството след няколко години, когато започне да изтича мандата му. Вероятно той подготвя различни възможности за себе си, като една от темите е за националната идентичност и суверенитета, която е използвана от президента Радев вече системно. Може би беше политическа грешка от страна на кабинета, предвид многото задачи в страната, точно в този момент да се повдига тази тема за смяна на националния празник. Не мисля, че сега беше времето, политически няма как тази тема да изиграе добра роля в напрегнатата политическа ситуация", бе мнението на политолога. 

Според нея президентът Радев всъщност се опитва да намери тема, по която да атакува управляващите и която има по-голям потенциал да спечели сърцата и умовете на по-голямата част от гражданите. Затова националистическите теми, свързани със суверенитет, с идентичност се повдигат, когато по другите политики не може да се намери съгласие. 

"От тази гледна точка напълно разбираемо е това, което Радев прави,  то е от арсенала на редица националпопулисти в целия свят, които използват такива символни въпроси, некасаещи ежедневната политика, която е много разделяща, за да консолидират подкрепа за своите политически проекти", обясни Смилова.

По думите ѝ целта е поляризация и засилване на противопоставянето в обществото, от което популисти и националпопулисти много печелят. 

"Те винаги говорят на езика на "ние обикновените хора, среду тях - корумпираните". И в момента президентът, който е на най-висока позиция в държавата, се опитва да играе ролята на говорител на народа срещу елита. Това е често срещана ресурсна фигура и носи известен успех, а дали това задълбочава действително противопоставянето в обществото - смятам, че вече сме достигнали до едно противопоставяне, което може да бъде задълбочено, но то вече е факт и е най-вече по линията русофили и русофоби, маргинализиране на България в евроатлантическите структури, от които сме избрали да бъдем част. Това е разделителната линия в момента и тази разделителна линия се инструментализира от различни политически играчи за извличане на политически дивиденти", подчерта политологът. 

Според нея националистическият и русофилският вот най-вероятно ще бъде разделен на местните избори, особено в страната, където може да има консолидация около един кандидат, който да изразява националистически, евроскептични и по-русофилски нагласи. 

"Интересното, което трябва да се наблюдава е дали ще успеят по места да издигнат един кандидат БСП и "Възраждане", но мисля, че по-скоро това няма да се случи. От тази гледна точка, тъй като националистическият и русофилският вот най-вероятно ще бъде разделен, ми се струва малко вероятно да се случи тези националистически формации да се обединят зад една фигура.  А когато са разделени, кандидатът лесно ще бъде победен от други кандидати, които са изразители на алтернативата в обществото ни - евроатлантическата интеграция", прогнозира Ружа Смилова. 

Тя смята също, че е вероятно да има опит за отнемане на правомощията на президента. И допълни, че цялата реторика на Румен Радев в момента е заради това, че от редовното правителство се опитват да овладеят постовете в държавата, които държавният глава през назначените от него кабинети овладя през последните две години.

"Безконтролната власт на президента Радев в политическата криза беше и основната събираща сила на тази трудна коалиция, която виждаме в момента да управлява страната", заключи Смилова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56