Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът на Юндола – прегръдка в сърцето на Родопа планина

| обновено на 27.08.23 в 08:33

Днес се провежда 66-то издание на традиционния събор на Юндола. Той води началото си от 1957 година, когато в сърцето на Родопа планина в живописната местност среща си дават млади и стари родопчани, разпиляни от живота по всички краища на страната ни. 

Името на местността Юндола произлиза от турската дума “юндол”, която означава пазар за вълна. 

Съборът ще се проведе на двете големи поляни в близост до центъра на курорта. Празникът започва в 11.30 часа. 

В програмата са включени пехливански борби, които по традиция събират най – много публика, както и състезание с коне. Ще има и концерти на обичани народни изпълнители. Съборът ще завърши с концерт надпяване на местни фолклорни самодейни групи. Гостите на събора могат да открият на щандовете домашни храни и продукти от местни производители. 

Очаква се и тази година на празника да се съберат над 10 хиляди души.


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив има нова спортна зала "Дунав"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри новата многофункционална спортна зала на бул. "Дунав", чието строителство продължи 5 години. Градоначалникът благодари на всички кметове, които са работили по проекта преди него.  На церемонията по откриването присъстваха председателят на ОбС Атанас Узунов, ресорният заместнк-кмет Николай Бухалов..

публикувано на 08.08.24 в 10:58

В Пазарджик въведоха мерки срещу чумата по животните

Областната епизоотична комисия в Пазарджик прие мерки срещу чумата по дребните преживни животни за недопускане на заболяването на територията на страната.  Засилва се и ветеринарният контрол.   Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, до преодоляване на опасността от разпространяване на заболяването...

обновено на 08.08.24 в 10:29

Открива се новата спортна зала "Дунав"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще открие новата зала „Дунав“, която беше започната преди пет години, още в последните дни на мандата на бившия градоначалник Иван Тотев през 2019 година. Стойността на строителните дейности възлиза на близо 5 милиона лева.   Този проект трябваше да бъде завършен до 2020 година, но беше спиран на няколко пъти. В..

обновено на 08.08.24 в 09:04

Ограничителни мерки в Пловдив заради мача "Ботев" – "Жрински" довечера

Заради футболната среща между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ФК „Жрински“ – Мостар, която ще се състои на стадион „Христо Ботев“ довечера, се въвежда временна организация на движението за времето от 18.00 ч. до полунощ.  В този часови диапазон, изцяло или поетапно, ще се спира движението на пътни превозни средства, включително и на автобуси..

обновено на 08.08.24 в 09:04

Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив

На пътя Пловдив – Пазарджик лек автомобил БМВ е бил засечен с 210 км/ч, със 120 км над ограничението, съобщиха от пазарджишката полиция. Предвидената глоба е в размер на 1200 лв., а ако е повторна, санкцията ще бъде двойна, т. е. 2400 лв. В рамките само на едно денонощие с помощта на технически средства в Пазарджишка област са засечени..

обновено на 08.08.24 в 08:14