Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" за новите герои и градските завои

В началото на септември, на сцената за местния вот излизат обичайно стари и надяваме се - нови лица. В Пловдив желаещите да управляват влизат в разнолики коалиции. Антония Попова разговаря с Георги Титюков от "Кауза България", който представлява при регистрацията -  "Съединени за Пловдив". Кандидат за кмет при тях ще е Славчо Атанасов.

На 5 и 6 септември в Пловдив ще се проведе 11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството. Форумът се провежда в България по инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“. Повече за целите на конференцията от интервюто с д-р Ирена Тодорова, директор на Регионалния център София - ЮНЕСКО.

Великата красота „Коприна“, с документален филм за театралния спектакъл БНТ отбелязва пет годишнината от избора на Пловдив за Европейска столица на културата. Ще разкаже интересните моменти от създаването на филма Десислава Шишманова, директор на БНТ-Пловдив.

За една необичайна и изключително интересна изложба наречена "Клинопис", ще разкаже Екатерина Илиева, експерт изложби и събития от Регионалния археологически музей в Пловдив. Откриването е на празника на Пловдив, 6 септември. 

Говорим още за археологията, но в регион Пазарджик. За 35-ти сезон се провеждат разкопки на крепостта Емпорион Пистирос. Тази година финансирането с 46 222 лева е от Министерството на културата, проучванията продължават до средата на септември. Разказваме с гл. ас. д-р Емил Нанков от Националния археологически институт с музей към БАН. Той заедно с доц. д-р Алексей Гоцев са ръководители на разкопките.

От 5 септември подновяваме излъчването на Евранет плюс, с темата за горските пожари в Гърция и поисканата помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС, репортаж на Зорница Близнашка.

"Добро утро, ден!" ни припомня гостуването на художника проф. Бисер Дамянов, в разговор за Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за Пловдив - хълмове, памет и избори

Библиотека „Седемте хълма“ събира  историческата памет на Пловдив, за да я съхрани  и предаде на идните поколения. Точно днес, на 26 септември ще се състои представянето на шестте романа на издателска къща "Хермес". За идеята и избраните книги в поредицата с издателя Стойо Вартолоеев разговаря Кремена Данева . В Пловдивски панаир ще се открие..

публикувано на 25.09.24 в 15:05

Есен като лято в "Ден след ден"

Първите дни на есента все още се радваме на хубаво, почти лятно време, но се усеща и новия сезон. Както на политическата сцена, така и в потока от събитията преди предзиборната кампания.  В следобедната програма на Радио Пловдив днес говорим за новите листи с кандидати, за очакванията от преди изборите на депутатите в края на октомври, за..

публикувано на 25.09.24 в 14:49

От спорта до космоса във „Вход свободен“

Говорим за „Ден на спорта в училище“, с Румяна Киризиева от „BG Бъди активен“. На 27-ми септември, близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на инициативата. С Лъчезар Лечев темата ни е Космическа конференция – Пловдив 2024, за втора поредна година, на 28-и септември. Ще зададем въпроса, как носталгията помага?..

публикувано на 25.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 25 септември

Сряда сутрин с темите от деня и коментари на актуални събития: Ясни са листтите и кандидатите за 51-ото Народно събрание, а броени дни преди старта на кампанията, питаме представители на основните политически партии за мотивите им да се включат в надпреварата и за посланията към избирателите. Ще говорим с Николай Цонев, бившият военен министър в..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

"Ден след ден" на 24 септември

След летните месеци с относително по-малка информационна натовареност, от днес „Ден след ден“ се връща в обичайния си формат. Ето и част от темите:  В последния ден за регистрация на листите с кандидати за народни представите в Пловдив своите заявки направиха от ГЕРБ-СДС, БСП Обединена левица и Алианс за права и свободи, тоест частта от ДПС,..

публикувано на 24.09.24 в 14:46