Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" за Съединението и Пловдив

Снимка: БГНЕС

На 6 септември честваме 138-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. -  може би най-дръзкият и най-български акт в нашата история. Политически акт, на какъвто малко други народи са били способни. 

Отбелязваме и празника на Пловдив - център на паметните събития от 1885 година и честванията днес. 

В утрото на празничния ден преплитаме минало и настояще и говорим с кмета на града Здравко Димитров - празнично, но и по актуланите теми, зададени с гласовете на пловдивчани.

С историка доц. Симеон Кацаров от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", разговор за поуките, посланията и уроците на Съеднинението. И търсим отговор на въпроса защо днес  сме повече разделени от всякога. Забравихме ли, че Съединението прави силата, а силата прави независимостта. 

Отваряме вратите на Регионалния исторически музей, за да ви разкажем с директора Стоян Иванов и историка Видин Сукарев за  изложбата „Дарителството има значение“, която се открива в зала "Съединение" днес с отбрана извадка на дарители и дарения от различни времена – както назад в десетилетията, така и буквално от последните дни.

По повод Празника на града – 6-ти септември Веселина Пеева ще ни  срещне с двама пловдивчани, които днес ще получат отличето „Почетен гражданин на град Пловдив”. Това са джаз музикантът Огнян Видев и актьорът от Драматичен театър Пловдив - Стоян Сърданов.

С Живка Танчева ще изкачим стъпалата на Катедралния храм "Света Богородица" в Стария град минути преди началото на тържествения молебен, с който започват и официалните чествания в Пловдив.

В програмата ни днес, която продължава до 10 часа, присъстват и  редовните рубрики:

Във "Великите европейци"  Пламен Асенов ще ни припомни за живота на Мигел де Сервантес и безсмъртната му мисъл - "Свободата е на върха на копието!"

А в "Добро утро, ден!" - част от срещата ни с директора на НБ"Иван Вазов" в Пловдив Димитър Минев.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38

Бягаме с кауза днес във "Вход свободен"

"Светулки RUN" е събитието, на което ще Ви поканим днес на територията на предаването "Вход свободен".  Софийски планински клуб са организиратори на благотворителното бягане, което след шест успешни издания, на първи октомври ще случи седмото. Точно в 19:00 ще бъде даден стартът в градовете  София, Пловдив, Бургас и Плевен.  Каузата тази година е..

публикувано на 26.09.24 в 09:30