Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен молебен бе отслужен в катедралния храм на Пловдив

България чества 138 години от своето Съединение. Център на тържествата е Пловдив. Празникът започна по традиция в катедралния храм "Света Богородица", където митрополит Николай отслужи тържествен молебен. Той призова в словото си да не вярваме и разчитаме на месии, защото единствен месия е Христос.

"Бог да пази България!", каза в проповедта си митрополит Николай. След тържествената литургия бе отслужен молебен и бяха положени венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военни, духовенство и граждани. Пред паметния знак бе отслужена заупокойна литургия за загиналите в бедствието наши сънародници по Южното Черноморие

Венци и цветя бяха поднесени  пред паметната плоча на майор Райчо Николов. На площад „Съединение“ бяха посрещнати участниците в традиционния маратон, който стартира от град Съединение.

Отпада възстановката на събитията от 1885 г., в знак на съпричастност към пострадалите наши съграждани по Черноморието.

По традиция в Регионалния исторически музей, зала Съединение ще бъде открита изложба, като тази година е на тема „Дарителството има значение“.

Кулминация на честванията ще е тържествената проверка довечера на площад „Съединение“, която Радио Пловдив ще предаде пряко от 20.30 часа. И тази година официалното слово ще произнесе  президентът Румен Радев.

Традиционните празнични илюминации и зрелищна заря обаче няма да се проведат. 

По публикацията работи: Живка Танчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа "за" и 14..

публикувано на 16.05.24 в 11:50

Съветниците преразпределиха средства от бюджета

С 35 гласа „за“ и 7 против общинските съветници приеха изменението на бюджета на Община Пловдив и на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от общинските дейности. Така се преразпределят над 2 045 000 лева.  С изменението 600 хиляди лева са предвидени за ремонта на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и..

обновено на 16.05.24 в 11:14

Бизюрев призна, че само той е нанесъл ударите по Малинов

Стартира по същество делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови,  обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов от Цалапица. Основен свидетел по това дело е Рангел Бизюрев, сочен за извършител на убийството.  Рангел Бизюрев свидетелства, че само той е нанесъл ударите по Димитър Малинов, като..

публикувано на 16.05.24 в 10:50

Отличават с почетни значки на Пловдив учители и млади таланти

С почетни значки на Пловдив бяха удостоени 15 директори и учители от пловдивските детски градини и училища, а с грамота и парични награди – 21 млади учители.   Поводът е 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Съветниците гласуваха паричните награди и за носителите на..

публикувано на 16.05.24 в 10:34

Пловдив иска нови камери за видеонаблюдение по пътищата

Община Пловдив ще настоява за  5 от новите 65 камери за видеонаблюдение по пътищата на МВР, съобщи в началото на днешната общинска сесия кметът Костадин Димитров след питане от страна на групата на ПП - ДБ относно проекта за видеонаблюдение.  Общината ще кандидатства и с проект, като този в Народното събрание, при който може от камерите, които са..

публикувано на 16.05.24 в 10:23