Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 8 септември

Снимка: Яница Марова

В последния работен ден за седмицата ви събуждаме точно в 7 часа с новините, продължаваме до 9:30 с актуалните за деня теми, после подаваме топката на „Антена спорт“.

Ето и какви ще бъдат акцентите в програма „Точно днес“.

8 септември  е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в община Царево . В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. За бедствието през очите на доброволното формирование Аварийно спасяване Пловдив, което подпомогна местните служби за справяне с последиците от придошлата вода, говорим с Георги Влайков.

Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции, както и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове. Дава се възможност при извършването на административни услуги на гражданите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания. За ефективността на мерките в борбата с войната на пътищата говорим с Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

И от асфалтовата настилка се отправяме към планината. Разговорът е за фалшивите сигнали за изчезнали туристи и разхищението на човешки и финансов ресурс. Събеседник е Христо Сливков от Планинската спасителна служба.

Във фокуса на вниманието ни е и онлайн платформа със социален ефект. В нея пенсионери ще предлагат услуги в помощ на млади семейства. Проектът е финансиран със средствата от наградата  „Млад предприемач на Пловдив“. Повече за него ще научим от Стела Балджиева – един от основателите.

Пренасяме ви и в  магията на театъра. Само след три дни започва Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. За пловдивските акценти във фестивала говорим с писателя и драматург Александър Секулов.

А кураторът Емил Миразчиев ни разказва за изложбата „След Войната“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 5 август

На 5 август в програма „Точно днес“ минаваме през политиката и мръсния въздух, за да стигнем до развитието на българистиката в чужбина. Политическите консултации приключиха, а с тях се сложи край и на надеждите за съставянето на редовно правителство в рамките на 50-то Народно събрание. След отказа на ГЕРБ-СДС да..

публикувано на 04.08.24 в 17:00

В клуба говорим за олимпиадата и творците

  В днешното издание на „Клуб неделя“ ще се опитаме да отворим завесата и да погледнем от другата страна на олимпиадата. Какво крият Парижките потайности очакваме да научим от колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специалните пратеници във Франция на двете национални медии. Темата ще допълним и със специален гост в студиото..

публикувано на 04.08.24 в 14:44

Неделно с „Шейкър“

"Неделята е виновна за всичко, ако не беше неделята, нямаше да има и понеделник" Габриел Гарсия Маркес Тази неделя, с Елена Шахънска, сме заедно в поредния епизод на съвместната ни рубрика и говорим за това как да отпуснем душата, когато нещо ни тревожи. С Мира Мохсен ще ви кажем повече за първото издание на детския фестивал за..

обновено на 03.08.24 в 16:28

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 03.08.24 в 01:35

"Вход свободен" в разгара на лятото

За местните и гостите под тепетата лятото е обичайно изпитание откакто обитават  този любим сезонен котлон, наречен Пловдив. Хем нажежено, хем душно, а понякога, като днес и опушено. Затова  градът през този период обикновено се опразва наполовина и населението ударно се изнася по- далече от жегата по планини и морета. Някои като нас самоотвержено..

публикувано на 02.08.24 в 10:05