Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически, протестни и културни конфигурации - "Точно днес"

Все по-стремително към есента с подобаващите за характера й теми, далеч от лятната летаргия, но с градусите на горещия сезон.  Във вторник ще поставим фокус към предизборната  писта с поредните бегачи на дълги разстояния. За аргументите им да участват в  състезанието с предизвикателства и благородни цели за просперитета на Пловдив представяме поред и кандидатите за власт. "Точно днес" поканата е към журналиста и бивш главен редактор на в. "Марица" Руси Чернев, чиято кандидатура за кмет на Пловдив бе издигната от инициативен комитет и днес ще бъде представена на Римски стадион.

Заради сделката за 35 млн лева с  "Тея инвест" граждани излизат на протест пред Областна администрация. Протестиращите настояват областният управител Илия Зюмбилев да върне незаконосъобразното решение на ОбС, с което за продажбата на 67 дка  в парк "Отдих и култура" на Община Пловдив за 35 млн лв стана факт.

Представителите на  фирмите обслужващи линиите от масовия градски транспорт в община Пловдив настояват лятното разписание на автобусите да продължи и след началото на новата учебна година с мотив, че голяма част от улиците са разкопани и това препятства придвижването в града. Преди днешната среща на превозвачите със заместник-кмета по транспорт на Пловдив Тодор Чонов - репортаж на Антония Попова. 

ПУ "Паисий Хилендарски" ще представи изследване по проект за първична превенция на рака. Темата е във фокуса на двудневна работна среща с участието на учени от Румъния, Северна Македония, Черна гора и Молдова. Проектът е финансиран по програма "Хоризонт" на ЕС в партньорство на ПУ и Центърът за върхови постижения "Жан Моне". Събеседник по темата - проф. д-р Иван Чалъков - ръководител на Центъра и координатор на проекта.

В минутите за култура в диалог с джазмузиканта Петър Салчев ще ви поканим на концерт в Първо студио на Радио Пловдив.Камерна сцена Пловдив представя проекта Echtzeitmuzik - Музика на живо с участието на интердисциплинарната българо-германска артистка Биляна Вучкова, контрабасиста Георги Дончев и колегите им от Берлин. Артистичното събитие се осъществява с подкрепата на Гьоте институт България, Полски културен център, НФК, и фондация "Арт Офис" и е част от Културния календар на града.

А в "Добро утро, Ден" ще ви припомним гостуването на директора на СУ "Любен Каравелов" Славка Щерева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30