Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически, протестни и културни конфигурации - "Точно днес"

Все по-стремително към есента с подобаващите за характера й теми, далеч от лятната летаргия, но с градусите на горещия сезон.  Във вторник ще поставим фокус към предизборната  писта с поредните бегачи на дълги разстояния. За аргументите им да участват в  състезанието с предизвикателства и благородни цели за просперитета на Пловдив представяме поред и кандидатите за власт. "Точно днес" поканата е към журналиста и бивш главен редактор на в. "Марица" Руси Чернев, чиято кандидатура за кмет на Пловдив бе издигната от инициативен комитет и днес ще бъде представена на Римски стадион.

Заради сделката за 35 млн лева с  "Тея инвест" граждани излизат на протест пред Областна администрация. Протестиращите настояват областният управител Илия Зюмбилев да върне незаконосъобразното решение на ОбС, с което за продажбата на 67 дка  в парк "Отдих и култура" на Община Пловдив за 35 млн лв стана факт.

Представителите на  фирмите обслужващи линиите от масовия градски транспорт в община Пловдив настояват лятното разписание на автобусите да продължи и след началото на новата учебна година с мотив, че голяма част от улиците са разкопани и това препятства придвижването в града. Преди днешната среща на превозвачите със заместник-кмета по транспорт на Пловдив Тодор Чонов - репортаж на Антония Попова. 

ПУ "Паисий Хилендарски" ще представи изследване по проект за първична превенция на рака. Темата е във фокуса на двудневна работна среща с участието на учени от Румъния, Северна Македония, Черна гора и Молдова. Проектът е финансиран по програма "Хоризонт" на ЕС в партньорство на ПУ и Центърът за върхови постижения "Жан Моне". Събеседник по темата - проф. д-р Иван Чалъков - ръководител на Центъра и координатор на проекта.

В минутите за култура в диалог с джазмузиканта Петър Салчев ще ви поканим на концерт в Първо студио на Радио Пловдив.Камерна сцена Пловдив представя проекта Echtzeitmuzik - Музика на живо с участието на интердисциплинарната българо-германска артистка Биляна Вучкова, контрабасиста Георги Дончев и колегите им от Берлин. Артистичното събитие се осъществява с подкрепата на Гьоте институт България, Полски културен център, НФК, и фондация "Арт Офис" и е част от Културния календар на града.

А в "Добро утро, Ден" ще ви припомним гостуването на директора на СУ "Любен Каравелов" Славка Щерева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 14 май "Точно днес"

Вторник сутрин с темите от деня и коментари на важните събития, които следим.  -Какви са инвестициите в региона на едни от най-големите търговски компании в страната, колко работни места осигуряват, какви са бъдещите им планове за развитие в тази част на страната - отговор на този въпрос ще даде изследването  „Роля и социално-икономически принос на..

публикувано на 13.05.24 в 14:27

За транспортни неволи и памет говорим в "Ден след ден"

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива катастрофи?..

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Успешен старт на седмицата с "Вход свободен"

В първия ден от работната седмица Ви пожелаваме тя да бъдеуспешна във всяко начинание и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Интересните гости, значимите събития, хубавата музика са естествено наша грижа, с Вас може да се чуем на 032 632 400, за да поздравите любими хора или да споделите, това което Ви е на сърце!  Като начало ще Ви отведем в..

публикувано на 13.05.24 в 09:21

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05

Клуб "Неделя" на музикална вълна

Днес в предаването сме изцяло на музикална вълна. Първият ни събеседник е един невероятен пловдивски музикант, който е заслужно уважаван от всички познавачи в бранша! За нас  огромно удоволствие да ви представим виртуозния китарист Кръстьо Пънев- Къната- единственият българин , който е имал честта на чужда сцена да подгрява легендарните "Дийп Пърпъл"...

публикувано на 12.05.24 в 12:10