Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между протестите и красивите блянове във форма и цвят - "Точно днес"

В средата на септември ключовата дума е "протести" и ще бъде така, докато остатъкът от лятото прелее в есента на политическите изборни страсти.  След началото на безсрочния общонационален земеделски протест в понеделник във втория ден на седмицата фокусът се измества пред МС в столицата. Ще бъде ли постигнато все пак крехко равновение на спорещите страни?

Исканията на земеделците са за спасяване на българското земеделие след като отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна ще засегне над 900 хиляди представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

"Точно днес"  добавяме към темата и още една теза от представители на зеделците. Повече за очакванията на фермерите след разговорите им в представители на властта за изпълнение на поетите от тях ангажименти за финансова помощ  - Мария Степанчева - председател на ОС на Асоциацията на българските биволовъди.

Протестно е и настроението на жителите на улица "Петър Стоев" в район "Южен". Гражданите са недоволни от спрения ремонт на улицата, който е част от изграждането на Южния обходен колектор. Повече за аргументите на протеста - от мястото на събитието очакваме Даниела Добрева.

И понеже есента в Пловдив носи винаги добри новини на територията на изкуството и културата, във вторник те ще са в контекста на архитектурата и реставрацията на знакова сграда - паметник на културата. Къща "Павлити" отваря врати след реставрация  в присъствието на кмета Здравко Димитров и директора на ОИ "Старинен Пловдив" Елена Кантарева - Дечева, които ще представят успешното приключване на консервационно-реставрационните дейности по къщата. Преди откриването обаче думата има реставраторът Елена Кривошиева.

В минутите за култура след 9 часа ще ви поканим на изложбата на Васил Генчев. Художникът представя в галерия "Възраждане"  ювелирна експозиция с название "Символично". 

А в "Добро утро, Ден" ще се върнем към гостуването в тази рубрика на режисьора Леонард Капон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39