Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Между протестите и красивите блянове във форма и цвят - "Точно днес"

В средата на септември ключовата дума е "протести" и ще бъде така, докато остатъкът от лятото прелее в есента на политическите изборни страсти.  След началото на безсрочния общонационален земеделски протест в понеделник във втория ден на седмицата фокусът се измества пред МС в столицата. Ще бъде ли постигнато все пак крехко равновение на спорещите страни?

Исканията на земеделците са за спасяване на българското земеделие след като отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна ще засегне над 900 хиляди представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

"Точно днес"  добавяме към темата и още една теза от представители на зеделците. Повече за очакванията на фермерите след разговорите им в представители на властта за изпълнение на поетите от тях ангажименти за финансова помощ  - Мария Степанчева - председател на ОС на Асоциацията на българските биволовъди.

Протестно е и настроението на жителите на улица "Петър Стоев" в район "Южен". Гражданите са недоволни от спрения ремонт на улицата, който е част от изграждането на Южния обходен колектор. Повече за аргументите на протеста - от мястото на събитието очакваме Даниела Добрева.

И понеже есента в Пловдив носи винаги добри новини на територията на изкуството и културата, във вторник те ще са в контекста на архитектурата и реставрацията на знакова сграда - паметник на културата. Къща "Павлити" отваря врати след реставрация  в присъствието на кмета Здравко Димитров и директора на ОИ "Старинен Пловдив" Елена Кантарева - Дечева, които ще представят успешното приключване на консервационно-реставрационните дейности по къщата. Преди откриването обаче думата има реставраторът Елена Кривошиева.

В минутите за култура след 9 часа ще ви поканим на изложбата на Васил Генчев. Художникът представя в галерия "Възраждане"  ювелирна експозиция с название "Символично". 

А в "Добро утро, Ден" ще се върнем към гостуването в тази рубрика на режисьора Леонард Капон.

Още от категорията

"Точно днес" във вторник звучи така...

Темите във вторник сутрин от 6.00 до 9.30 часа Протестите на миньорите и енергетиците - разговор за енергетика и/или разговор за политика и комуникация? Ще чуем коментара на енергийния експерт Димитър Иванов от  Центъра за изследване на Балканите и черноморския регион. Безопасността на движението - има ли как да се запълни със съдържание клишето, има..

публикувано на 02.10.23 в 16:36

Трудни решения "Ден след ден"

Протестиращите миньори и енергетици на магистрала „Тракия“ край Стара Загора се увеличават, увеличават се и исканията им към правителството. Сред тях вече фигурира и отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители до достигането на средноевропейските нива за енергийна бедност на домакинствата. Иска се също гарантиране на на..

публикувано на 02.10.23 в 14:23

Вход свободен в деня на усмивката

В първия ден на седмицата е нормално да сме сериозни и мобилизирани за работа, но по една случайност 2-ри октомври е международен ден едновременнно на усмивката и ненасилието. Усмивката е знак за приятелство и благоразположение към околните, когато е искрена. Днес в предаването ще бъдем изцяло посветени на хората ,  които  наосят усмивки и ги споделят..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

"Точно днес" по стъпките на октомври

В първия работен ден за октомври тръгваме по стъпките на темите на деня. Ето и какви ще са акцентите в програма "Точно днес". Вървим по пътя към местния вот, на който след по-малко от месец пловдивчани ще кажат тежката си дума - ще изберат кмет, районни кметове и общински съветници, а от изборът им ще стане ясно и каква е визията им за града. Какво..

публикувано на 01.10.23 в 17:00

За полета на мечтите днес в Клуб "Неделя"

В първото октомврийско издание на предаването Ви срещаме с един "Млад изобретател", който не се притеснява да лети високо в небето, защото човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му - инж.Костадин Недев! Пилот на изтребител по призвание и по душа, създател на иновативната образователна платформа "Млад изобретател", носител на наградата "Джон..

публикувано на 01.10.23 в 12:58