Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В извивките на есента - "Точно днес"

На 29 септември започва отброяването на 30-те страници политическо време до предстоящия местен вот точно месец по-късно. В дните дотогава  се очаква политиците и партиите да съизмерват амбициите си  и силите си  на еднакво отстояние от властта.

Предстои ни спектакълът, обещаващ динамика с новаторска драматургия, лидерски апетити и изненади, докато на финалната права се наредят новите победители.

Темите в петък посвещаваме:

На здравето, редките болести и лекарствата сираци, които събират на Национална конференция  в Пловдив медицински специалисти, студенти, пациенти, представители на индустрията и здравните власти, които обсъждат  новостите в диагностиката, лечениеот и развитието на европейските референтни мрежи и достъпа до иновации. Събеседник – проф. Румен Стефанов – директор на Института по редки болести в България и председател на Международната общност за сътрудничество прри редките болести и лекарства сираци.

На Европейската нощ на учените 2023 – Пловдив с организатори Центърът по растителна системна биология и биотехнология и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Пловдив е един от петте български градове, който се включва в кулминацията на събитието, посветено на неговия патрон – доц. д.ф.н. Петя Бъркалова. Тази година то е под надслов „Учените в триъгълника на знанието“. Събеседник е доц. д-р Весела Казашка.

На стартиращото днес трето издание на Комедийния европейски филмов фестивал – КЕФФ 2023, което се провежда по традиция в арт киното на Пловдив LICKY Дом на киното. По темата ще ръзговаряме с Теодор Караколев –съорганизатор на фестивала.

На новото артистично пространство с името „Галерията“, което отваря врати на 30-ти септември в сградата на Ефория „Зограф“ в южната страна на Пешеходния мост. Стоян Терзиев го представя в разговор с двама художници – Мартина Вачева – уредник на новата галерия и Явор Костадинов.

И за да се дистанцираме още малко от политическите теми, в зоната за култура след 9.00 ще впишем поканата за изложбата „Избрано“ от Х Международен фото салон Пловдив 2023, която представя едни от най-добрите творби от тазгодишното издание. Събеседник - Антон Савов, съорганизатор на събитието.

В рубриката „Добро утро Ден“ чуйте последната част от разговора с госта ни тази седмица – джазмузиканта Огнян Видев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27