Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представители на арменската общност излязоха на протест

| обновено на 01.10.23 в 14:48
Снимка: Паолина Комсалова, Радио Пловдив

Десетки арменци, живеещи в Пловдив, се събраха днес, за да изразят своята съпричастност и тревога за съдбата на сънародниците си, прогонени от Арцах, както те наричат Нагорни Карабах. 

Посланието е за мир, но и за категорична подкрепа, която ЕС трябва да окаже на арменския народ, преживящ и днес болезнените си спомени от геноцида през 1915 година, споделиха арменците от Пловдив, които след неделната литургия изпълниха двора, заключен между църквата, училището и културния дом на общността.

Целта на днешната международна акция е да привлече фокуса на общественото внимание в навечерието на третата среща на върха на Европейската политическа общност, която ще се проведе на 5 октомври в Гренада, Испания. 

Вачаган Гилигян припомни искането Баку незабавно да спре обсадата на арменските селища и и да се придържа към договорения в през 2020 г. така наречен „път на живота“.

"Призоваваме Европейския съюз да се въздържи от политическата позиция за интегриране на Арцах в рамките на Азербайджан, тъй като това би означавало смъртна присъда за арменците от републиката", каза Вачаган Гилигян пред събралите се. 

Представители на арменската общност днес протестираха и в  София,Бургас, Варна и Русе.

Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. 


Още от категорията

Пуснаха движението и по бул. "Христо Ботев", тръгват повече автобуси

От  този следобед бул. „Христо Ботев“ в Пловдив е отворен за движение в двете посоки. Това съобщи кметът Костадин Димитров, като публикува на стената си във фейсбук актуална снимка. Тежката техника вече се е изтеглила от булеварда, настилката е на биндер, положена е временна маркировка, а светофарите работят. Работата продължава в посока..

обновено на 29.11.23 в 20:11

Очаква се скоро Рангел Бизюрев да бъде предаден на българските власти

"Рангел Бизюрев, издирван за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица, е задържан тази сутрин в Дания и тази информация е категорично потвърдена", това съобщи на пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Ваня Христева. Арестуваха издирвания за убийството на Димитър Малинов от Цалапица..

обновено на 29.11.23 в 15:32

Арестуваха Рангел Бизюрев в Дания

Издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев е бил задържан, в Дания.  Самоличността му е установена и той е арестуван според издадената за него Европейска заповед за арест.  Информацията бе потвърдена от пловдивската полиция, следобед предстои пресконференция с повече подробности.   Продължителното издирване на..

обновено на 29.11.23 в 15:32

Отличиха Манита Вартан за благотворителните й каузи

Управителят на област Пловдив Илия Зюмбилев отличи с почетен плакет Манита Вартан за нейния принос за популяризирането на Пловдив и България по света. „За мен е огромно удоволствие да удостоя с тази награда носителката на престижната титла „Мисис Европа“, която преди титлите прие в сърцето си благотворителността и реализира множество..

публикувано на 29.11.23 в 14:00