Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Антон Иванов
Снимка: БГНЕС



Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като настояват  премиерът акад. Николай Денков да дойде на място за разговори с тях. Миньорите от държавното дружество са категорични и днес, че блокадата на магистралата ще продължи, докато не бъдат преразгледани териториалните планове за справедлив преход. Според журналиста за хората енергийната сигурност на страната е по- важна от обещаните им 36 заплати. 
Неизбежна среща с това, което трябва да се случи, доведе до напрежението сред миньорите от Мини „Марица Изток“. Това каза енергийният експерт Антон Иванов в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив по повод няколкодневните блокади на основни пътни артерии в България.

„През последните две години бяха правени доста опити за комуникация на възможностите, на проблемите, както и търсене на срещи с местните общности не само от българска страна, но и експерти от Европейската комисия (ЕК) посещаваха площадките на мините и ТЕЦ-овете. Беше ясно споделяна позицията, че е неизбежно намаляването на дейностите по използване на въглищата в Европейския съюз (ЕС) като цяло и конкретно в България. Така че по-скоро това, че стана ясна неизбежността на случващото се, изкара хората на улицата“, смята експертът.

Според него усилията по-скоро трябва да бъдат насочени към прагматичното и оптимално използване на средствата, така че да бъде планиран и реализиран справедлив за страната ни енергиен преход, отколкото да предоговаря нещо, което очевидно в Евросъюза има водеща политическа тежест, а именно политиката за декарбонизация на производствата в ЕС.

По думите му териториалните планове за справедлив преход не посочват конкретни производствени обеми от различните дружества, а само използват като основание прогнозирано намаление на производството, за да предоставят и адресират свързани с това социални проблеми и възможности за ново индустриално развитие.

„Смятам, че дали ще бъдат намалени през 2030 година с ¼ или с 1/3 производството на въглища, зависи от твърде много фактори – пазарна среда, геополитически фактори, така че важното е, и това в момента е позицията на България, да се установи, че ще запазим значителен ресурс от разполагаеми производствени мощности във въглищните региони. Това беше важната битка. А прогнозата колко ще работят е прекалено ранен етап, за да се води задълбочен разговор на тази тема“, коментира Иванов. И допълни, че пазарната среда е най-вероятният двигател на промените, които ни очакват.

„От началото на годината средните цени на електроенергията са значително под цените, които формират себестойността на нашите въглищни централи. В този смисъл те не могат да се разполагат като базови източници, а трябва да намерят място на пазара като маневрени източници, които предоставят системни услуги, при което да получават по-висока цена, но за по-малко време за използване“, обясни енергийният експерт. 

Той посочи, че разговорът следва да се насочи към оптималното използване на мощности, така че те максимално дълго те да участват в електроенергийния микс, а не върху това да се търси начин те да останат като базови източници на енергия, което от енергийна гледна точка не може да бъде реализирано. 

Чуйте повече в интервюто на Емил Костов с енергийния експерт Антон Иванов!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12