Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт.

Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички.

"Като общество, като заети в сектора, като свързани продукции както е минното дело с енергетиката - като скачени съдове са. За нас е важно да има креативен изход от целия този диалог. Закъсняло или не - това са теми, които са  с минало значение и трябва да насочим нашите погледи към бъдещото", коментира  доц. Митев и допълни:

"Аз се радвам, че вече има диалог, че двете страни започнаха да говорят и от тук нататък ще се търсят добрите решения", 

Той смята, че кутията на Пандора е вече отворена и трябва да се търси решението на проблема в разговори между протестиращите и управляващите. Нужно е да се направи енергийна стратегия.

По думите му трябва да ясно, че имаме базови мощности каквито са енергиите от АЕЦ, въглищните централи и от ВЕЦ. 

" По своето същество, те са жизнено необходими за баланс на системата. Да, зелената енергия е част от целия микс, но водещите са тези базови мощности", посочи енергийният експерт.

На въпрос за бъдещето на  въглищната енергетика в условията на зелена сделка доц. Митев обясни:

"Зелената сделка поставя едни икономии на емисиите, които трябва да са спрямо 1990 година. Реално погледнато - да, може би няма да запазим целия капацитет на въглищните централи, но не и тоталното им затваряне, защото към днешна дата трябва да имаме работещи не решения, а работещи инсталации, които да заместят тези въглищни централи. В енергийния сектор при всяка една инвестиция, ако днес ние започнем да строим една базова мощност, ще мината 10 години от въвеждането и в пълен капацитет. "

Относно исканията на протестиращите и отговора на управляващите доц.Митев смята, че решенията които се искат и това, за което се настоява не може да се случи за ден или два. 

" В региона има недостиг на ток, ако нашите централи спрат или намалят мощности към днешна дата това ще е недостатъчно да покрие баланса на националната икономика"

По думите на експерта трябва да защитим нашите интереси и Брюксел да разбере, че нашата енергийна система е водеща в Европа.

Той смята, че управляващите трябва да предоговорят предложенията и е въпрос на дипломация да бъде защитен нашия интерес.

Повече по темата може да чуете в прикачения звуков файл, където е цялото интервю с доц. Иван Митев.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57