Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетиците и правителството да проявят повече реализъм

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

Протестиращите на магистрала "Тракия" енергетици и миньори, а също и правителството, трябва да проявят много повече реализъм. Това заяви  в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив енергийният експерт Славчо Нейков. 

"Териториалните планове за справедлив преход, които са в основата на ябълката на раздора, бяха представени в Брюксел с огромно закъснение. Всъщност България е последната държава, която ги представи и идеите за тяхното оттегляне звучат доста безумно. Това е абсолютно неприемливо както от юридическа, така и от икономическа гледна точка, защото ние не само ще загубим много средства при такава стъпка, но и ще загубим авторитет като страна-членка на Европейския съюз (ЕС), които са регламентирани в европейското право, в чиято подготовка България също е взела активно участие. Големият проблем е свързан и с това, че ние очакваме не само средства за подпомагане по линия на ЕС, но и много сериозни инвеститори, които при оттегляне на плановете ще бъдат тотално объркани какво става и дали въобще да инвестират. По обективни пазарни причини въглищата си отиват. Това ще бъде по-дълъг процес, но ние трябва да сме подготвени и на първо място е важно да се мисли за хората, на които трябва да бъдат обезпечени доходи. С протести и с декларации от политически шамани, депутати и парламентарни сили, нищо няма да се реши. Пазарът върви напред и ние трябва да се съобразяваме с това", изтъкна експертът. 

Според него няма нищо страшно в процеса на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители. Нейков припомни, че цените на електроенергията у нас в момента са едни от най-ниските в Европа, но подчерта, че при либерализация в битовия сектор, те ще станат пазарни. 

"Важното е да има достатъчно конкуренция, достатъчно производство на електроенергия, т.е. сигурността със снабдяването да е гарантирана, а оттам нататък най-добрата цена ще бъде предложена на хората", посочи енергийният експерт. Той даде за пример европейския опит, според който много малко битови клиенти реално сменят своите доставчици на ток и подчерта, че това е добър индикатор, свързан с цената. 

"Със закона се създават много по-усъвършенствани механизми, свързани със защита на битовите потребители, които действително ще имат нужда от подпомагане. Така че пазарът ще действа и това е добре, защото енергийният сектор е пазарен, а не социален. Паралелно с това обаче държавата ще има все повече механизми, при това на базата на утвърдени европейски практики, за да се погрижи за тези, които имат нужда от социално подпомагане", категоричен бе Нейков. 

"Ограничаването на ролята на Националната енергийна компания (НЕК) от следващата година също е стъпка в либерализацията на пазара. Тази либерализация предполага ясно разпределение на ролите на участниците в него и премахването на НЕК като обществен доставчик, през който се концентрираха енергийните потоци, е нещо нормално, като това не влияе върху цените", смята експертът. 

Той напомни, че преди преди измененията  в Закона за енергетиката бяха приети много съществени изменения в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), което също засяга битовите потребители. 

"На потребителите се отрежда много по-голяма роля и те могат освен консуматори, също да произвеждат електроенергия за собствени нужди. Това може да стане или самостоятелно, или под формата на обединение от т.нар. енергийни кооперативи. Това съществува и в момента в България, но законът по отношение на енергийните кооперативи и на процедурите, свързани с подобен тип дейности, облекчава много тези процедури, намалява административната тежест и въвежда много по-голям ред. Така че гражданите, освен като пасивни потребители на доставяната до тях електроенергия, вече могат, ако желаят, да бъдат много по-активни от гледна точка на собственото си електроснабдяване чрез установените за това законови форми", коментира Славчо Нейков. 

Още за ВЕИ мощностите и резервите на електроенергийната система на България чуйте в интервюто на Живка Танчева със Славчо Нейков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38