Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-дълбоко в темите на есента - "Точно днес"

Светът става все по-малък и близък от всякога, а проблемите уедряват мащаба си в глобален обществен и индивидуалистичен план. В контекста на предизборни очаквания, политически грешки, протестни закани и все така далечни отстояния от зрелите им решения, седмицата  ни завърта по спиралата на есента с въпроси и отложени във времето решения. 

Началото й е под знака на здравната грижа, екологичните иновации, науката, политиката и изкуството - в слово и образ.

Подред: В понеделник стартират безплатни прегледи и консултации за рак на млелчната жлеза, които  се извършват от хирурзи-онколози от Комплексния онкологичен център. Кампанията се провежда по традиция в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата от 9-ти до 13-ти октомври. По темата ще разговаряме с д-р Славея Измирлиева, началник отделение "Образна диагностика" към КОЦ - Пловдив. 

10% повече граждани в сравнение с подпомогнатите през миналата зима, ще получат тази година помощи за отопление. Правилата за получаването им са променени и това отваря ветрилото за повече социални групи, които ще могат да се възползват. За условията и процедурите Паолина Комсалова разговаря с директора на "Социално подпомагане"  - Пловдив Донка Аргирова.  

Новост е и предстоящата за първи път Седмица на биоикономиката и устойчиви агро-хранителни системи. Тя се провежда по инициатива на Аграрен университет - Пловдив в партньорство с университетите във  Вагенинген - Нидерландия, Болоня - Италия и Дъблин - Ирландия. За целта на форума и посланията му - събеседник е заместник-ректорът по научна и проектна дейност проф. д-р Владислав Попов.

След дадения в края на седмицата старт на процедурата за Конституционните промени, ще попитаме експерта по сравнително конституционно право и програмен директор на Център за либерални стратегии доц. д-р Даниел Смилов  доколко фактът е стъпка  напред или обрича политиците на дълги и безплодни усилия. 

Темите, които ще впишем в зоните за култура, са с реверанс към писаното слово, но и към приложното изкуство. Малко преди новините на БНР в 9 ч.  - фокус е книгата "Избрано" на писателя Людмил Станев преди представянето й от 18 ч. в Културния център на Радио Пловдив. 

А след новините  в разговор с емблематичния и обичан творец и плакатист Костадин Отонов ще ви поканим на неговата ретроспективна изложба послучай 75-та му годишнина в зала "2019"  на 10-ти октомври от 18 ч. Тя е озаглавена  "Отонов. Графичен дизайн".

А в "Добро утро, Ден" гостува известната дизайнерка Ели Несторова, собственик на модна къща в Асеновград, която в последните години работи със Стефано Пода и шие костюмите за най-популярните за поредната оперна премиера. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52