Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН сезира прокуратурата за нарушенията в СУ "Найден Геров"

| обновено на 10.10.23 в 16:42
СУ "Найден Геров"
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата за нарушенията пловдивското средно училище „Найден Геров“, свързани със скандала с написаните оценки на починала при трагичен инцидент ученичка. 

От ведомството са установили данни за съставяне на документи с невярно съдържание във връзка с писаните оценки в електронния дневник на починалото момиче. Данните от проверката показват, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник, а 14 педагози не са вписвали отсъствия, въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на МОН.

При проверката са установени и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които ученици са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. Липсват и документи за извиняване на отсъствия, открити са и извинителни бележки, за които има съмнения дали са автентични.  

Припомняме, че проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Още преди тя да приключи, беше освободен директорът на училището Диана Гавазова.

В резултат на установените нарушения от МОН са разпоредили на началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“.  Те включват отстраняване на нарушенията и дисциплинарни наказания спрямо виновните учители.

След констатациите в пловдивското училище са разпоредени серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Междувременно стана ясно, че срещу сегашният директор на СУ "Найден Геров" Сашка Кръстева, която доскоро бе директор на училището в пловдивското село Песнопой, е подаден сигнал в РУО-Пловдив от наследничката й Мария Мустакова. Това потвърди пред Радио Пловдив началникът на РУО Иванка Киркова. Сигналът е за издаване на фалшиви дипломи. 

Подаден е и още един сигнал от учител, който вече не е в това училище, срещу Мустакова за това, че в училището не се осъществява учебен процес.  

От РУО е сформирана комисия за проверка на двата сигнала. "Много е неприятно, ще бъда безкомпромисна, но няма как да коментирам в детайли", посочи Иванка Киркова. 

Директорката на ОУ "Отец Паисий" в Песнопой Мария Мустакова отказа коментар за подадения от нея сигнал. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

Свързани новини

Уволниха училищен директор заради писани оценки на починала ученичка

Директорът на СУ "Найден Геров" Диана Гавазова е уволнена дисциплинарно, а решението да я освободи от поста е на началника на Регионално управление на образованието Иванка Киркова.  Припомням, че министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ "Найден Геров", пълен одит на училището, Регионалното..

обновено на 29.09.23 в 16:58