Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резерв за пазара на труда са пенсионерите и вносът на кадри


,,Надяваме се по-малко работодатели да търсят работещи, за да може наличните свободни хора да имат повече възможности.’’, това заяви Надя Василева, която е председател на Българската конфедерация по заетостта в предаването на Радио Пловдив ’’Ден след ден’’.

Най-много кадри се търсят в София, следвана от Пловдив, Варна и Бургас.

Препоръките й са работодателите да бъдат по-малко взискателни в критериите си за наемане на служители и да бъдат готови да ги дообучат.

,,Аз се надявам те да стават все повече и повече, защото ние много отдавна като работодатели обучаваме хората, които идват при нас, защото те не са обучени на спецификите, които всеки работодател има, но тук говорим за едно разширяване на обхвата. Ако съответният кандидат не отговаря на 100 %  на нашите изисквания да бъдем по-снизходителни и да се надяваме, че този всъщност служител би могъл да се обучи на работното място, вместо да го дисквалифицираме и да търсим друг, защото по скоро друг ние няма да намерим.’’, коментира Василева.

Според нея драстичното увеличение на минималната работна заплата зависи от това какви са сметките на работодателите, какво са задали като планове. Тя подчерта, че никой не е мислил, че ще има такъв скок на минималната заплата, което донякъде би накарало работодателите да преосмислят своите планове.

,,За съжаление, съм почти убедена, че някаква част от тях ще предпочетат да не продължат да работят. Дори нашето изследване, което ние правим на всеки 6 месеца, забелязахме, че процент от тези компании, до които се допитвахме допреди 6 месеца в момента вече не са активни, т.е. ние забелязахме с 13 процента спад на компаниите, които продължават да работят на пазара. Това е притеснителна тенденция и аз наистина се надявам по някакъв начин новото правителство да измисли други мерки, които да могат да подпомогнат работодателите при такова увеличение на минималната работна заплата, те да са стимулирани по някакъв друг начин, да могат да избият своите разходи, за да са на плюс.’’, поясни Василева.

Тя допълни, че решение би било наемането на служители от т.нар. “трети страни”.

,,Ние трябваше много отдавна да стартираме по-разкрепостени процедури в тази насока, защото в момента ако погледнете статистиката на всеки 100 човека, които излизат от пазара на труда, те биват замествани от 62-ма. Това е изключително нисък коефициент на заместване и ако някой си мисли, че тези хора така някак си ще се намерят – не, не е така.’’, каза още Василева.

Наблюденията й сочат, че в България имаме най-ниските стойност на безработица, най-високата емиграция, и най-ниската имиграция, а за да работи бизнесът ефективно, трябват между 300 и 500 служители.

Надя Василева уточни, че пенсионерите са най-добрият потенциален резерв.

,,Пенсионерите, според мен, са един от най-добрите резерви, които могат да имат работодателите в момента. Първо защото с лека преквалификация те биха могли да ги обучат на работното място, да се съобразят с техните изисквания.’’, заяви още Василева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34