Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напасване на системите „Ден след ден“

След вчерашната остра реакция на Българския лекарски съюз, че аптеките масово отказват да изпълнят електронни рецепти за антибиотици, с обяснението, че лекарството не е налично, днес от Фармацевтичния съюз отговориха, че лекарите не са наясно с това какво има и какво няма на пазара на лекарства и че съсловната им организация отправя безпочвени обвинения. Ще чуем Анжела Мизова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз, според която тече напасване на системата за електронни рецепти и няма нужда от резки изказвания. Това напасване трябва да даде и възможност да се продават лекарствата от парарелел внос, с които се намалява дефицита на пазара, реагират от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Системата „бонус-малус“, според която застраховката „Гражданска отговорност“ струва различно за системни нарушители и дисциплинирани шофьори, отново идва на дневен ред, след като финансовото министерство предложи за обсъждане промяна в Кодекса за застраховане. Узряха ли институциите и застрахователните компании да въведат тази система ще попитаме Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Онкохирургът д-р Ваня Балева, но в качеството си на продуцент на танго операта "Мария от Буенос Айрес", ще разкаже за предстоящото представление, което е част от кампания по социално значими проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50