Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Вешим в "Добро утро, ден!"

| обновено на 27.10.23 в 21:22

„Аз живея в смехоубежище“, това казва с усмивка нашият събеседник тази седмица в „Добро утро, ден!“ – Михаил Вешим, главен редактор на вестник „Стършел“ и известен български писател. Хуморът за него е част от ежедневието. Признава, че без смях не може. И отново с намигване към Георги Господинов казва, че си пада по химията на шегата, а не по физиката на тъгата.

„Цял живот съм в това смехоубежище.Така се чувствам защитен. Смехът ме защитава, това е моята броня“, признава Вешим и подчертава, че най-важно е да можеш да гледаш на себе си с ирония.

Помни и днес първия написан фейлетон, посветен на ученическата търговия на дефицитни стоки - плочи, дънки и извинителни бележки...

Не скрива и трудните моменти, когато в „Стършел“ са отказвали да публикуват негови творби. Това обаче е само в началото. но Михаил Вешим не се отказва и е достатъчно упорит.

„Моя милост, като млад и прохождащ фейлетонист, с над 30 публикувани фейлетона в „Средношколско знаме“, имах самочувствието на утвърден автор. Но във вестник „Стършел“ не мога да пробия, защото каквото занеса и ми го връщаха. Но човек не трябва да се отказва. Аз като занеса нещо, те ми го върнат, но на следващата седмица пак нося. И така...те ме гонят през вратата, аз влизам през прозореца“, разква с усмивка Михаил Вешим.

Интересът му към „Стършел“ е още от ранните детски години, когато неговият баща Георги Мишев му дава да преписва вицове от вестника, за да упражнява краснопис. Вешим обаче смята, че писането не се предава по наследство. И е категоричен, че преди човек да започне да пише, трябва да чете. Главният редактор на „Стършел“ се опитва да приема с усмивка и трудните моменти, защото те са предизвикателства, които някой ден ще свършат. 

„Вярвам в добрия човек, който мисли добро!“, категоричен е Михаил Вешим.

Цялото интервю с Михаил Вешим можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50