Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме сложна изборна система с продължаващи лоши практики

За предизвикателствата пред местния вота в неделя – както като тон на кампанията, така и като технология на гласуване и оттчитане на резултатите – говорим с международния изборен експерт Румяна Дечева.

Според нея политическите послания остават в сферата на обещанията, които никой след изборите не се старае да изпълнява, а ние като избиратели не сме изработили работещ механизъм, чрез който да изискваме това, което ни е обещано.

По отношение на купения и корпоративен вот опитът й показва, че местните избори са най-изложени на лоши влияния. Държавата, не може да се справи с купения вот заради съществеването на голяма бедност сред определени обществени групи. Тях малка парична сума винаги би ги устройвала повече, отколото мисъл на бъдещeто, смята Дечева.

Проблемът се задълбочава от малкото наказани за купен вот.

,,Обикновено тези хора са задържани, прави им се предупреждение, прави се опит да бъдат извадени от бизнеса им за времето до изборите, след което съдебната власт не е показала воля да се стигне до истинските поръчители’’.

В коментар на изборната миграция експертът посочи, че системен проблем са и неуредените градоустройствени планове, в които е възможно един адрес да поема много хора, тъй като един адрес е цяла улица. Тя даде пример, на предишни местни избори в община Дяково са имали два пъти повече гласоподаватели, отколото  две седмици по-късно на редовните президентски избори.

Румяна Дечева сподели притеснение  че твръденията си, че са им откраднали избори „политиците отново от трибуната на НС са излъчили недоверие в технологиите за гласуване’’

Според нея е без значение дали гласуваме на машина или на хартия, важното е да бъдем активни на изборния ден.

Тя е убедена, че наличните технологии за защита на бюлетините са на най-високото ниво.

По думите ѝ предстоящите избори ще бъдат едни от най-сложните, защото  „ние имаме най-сложната система за избори. При нас ще има избори с машина, с хартия, а после тези протоколи ще съществуват по отделно. Изключително лоша практика’’, обобщи Румяна Дечева.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38