Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерът Иван Донев в "Добро утро, ден!"

| обновено на 10.11.23 в 16:53

„Добро утро, ден!“ ни среща с известния у нас и в чужбина български дизайнер Иван Донев. Той тръгва от Пловдив, и стига до световните модни подиуми, тази есен получи поредното отличие в Италия, и с право може да се нарече посланик на българската мода по света. 

Какво послание носи черното и за оста Раковски - Пловдив - Рим, разказа младият творец. Той добави, че винаги се стреми да промотира талантите на младите българи по света. Обича срещите със студентите от департамента "Мода" на АМТИИ в Пловдив.

Да си на 36, да преподаваш мода на студенти и да си известен в Италия със своя стил, доказва го Иван Донев. Той твори на различни части по света, от Истанбул и Рим до арабския свят. Неговите ментори са Кристиан Диор, Валентино и Фаусто Сарли. 

Роден в Раковски, той учи в Пловдив фолклорно пеене и завършва мода в Рим. Въпреки че е съвсем млад, модната публика е аплодирала негови ревюта на множество подуиуми, сред които в България, Италия, Турция, Индия, Япония. В професионалната му биография са вписани повече от 10 международни отличия. Той сподели, че в България мъжете са по-суетни от жените, и че се бори срещу "униформата". Иван Донев разказа за неговия мотиватор в модата. Творецът, който го вдъхновява се казва проф. Джовани ди Паскуале, основателят на модна академия „Коефия“ в Рим. Донев се занимава освен с преподаване, и с киноиндустрия, вътрешен дизайн, той е консултант на световни брандове в България.

"Изкуството може да се разгърне на 360 градуса", казва той.  В професионалната му биография са вписани повече от 10 международни отличия. Сред тях – Златна игла в Българя и за 2018 година, Best International Fashion Designer в Чикаго през същата година, Exelent Award Fair Innovation – Fashion Show 2019, Ротердам, Нидерландия. Иван Донев е известен и с обществената си кауза да подпомага млади български таланти в модата. През 2018 г. той създава TexTailorExpo, за да стимулира включването в сектора на нови креативни млади хора. Преди 7 години създава неговата фондация, с която набира средства и подпомага млади таланти от България, със стипендии за тяхното обучение в Италия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49