Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плавно напред - "Точно днес"

Снимка: Художник: Кирил Митовски

Пъзелите на местната власт постепенно се сглобяват и властовите конструкции започват да придобиват по-монолитни образи, задвижвайки механизмите си напред. Сред тях са разпознаваеми лица, макар и с промени функции и територии за упражняване на  експертизите. Мълчанието покрай неизвестността бавно отстъпва място на първоначалното смущение, но времето ще отсее тези тревоги с резкия замах на управленските ангажименти,  за които обществото отдавна вече е нащрек и ще ги изисква.

Новият кмет на Пазарджик  Петър Куленски ще положи клетва на първото заседание на Общинския съвет, заедно с новоизбраните общински съветници и кметовете на 31 села в оббщината. Часове преди клетвата - за приоритетите в работата, наследството от предишния кмет Тодор Попов  и новия управленски екип - интервю с Петър Куленски на Иванка Петкова.

Най-представителната власт на държавата - законодателната, е под ударите на неслучилата се коалиционна прегръдка на партиите във властта. Към центробежните сили на нетърпимостта в Парламента се добави и новият вот на недоверие към Правителството по темата за сигурността, както и бюджетните неразбории по скалата от "край на постните пици" - до "торта гараш, но без основно ястие". Ще счупят ли сглобката на властта парите на държавата за следващата година и какво се крие зад аргументите "за" и "против" - икономическият анализатор Стоян Панчев от ЕКИП.

Лабораторен комплекс към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии" бе открит в пловдивския  филиал на Техническия университет-София със средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" чрез Европейския фонд за регионално развитие. Репортаж на Живка Танчева.  

Преди премиерното представяне на танцово-поетичния концерт "Там, където не сме" с виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Драматичен театър - Пловдив в Нощта на театрите 18 ноември - за новата културна институция Sofia Art Institute и амбициите й за създаване на културна платформа за обучение по изкуства - разговорът е с пианистката с международна кариера Венета Нейнска.

А във времето за култура след 9.00 ч. ще ви поканим на изложбата на Силви Басева в галерия "Дяков", озаглавена "Настроения в цвят".

А в "Добро утро, Ден" чуйте поредната част от гостуването в тази рубрика на консултативния психолог Иван Игов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52