Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 лаборатории разкриха по НОИР в ТУ-София, филиал Пловдив

В Пловдив, във филиала на Техническия университет-София е открит лабораторен комплекс към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“(НОИР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

В  емблематичната сграда на бившия Френски колеж Пловдив днес са изградени и оборудвани лабораториите на Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". 

Директорът на филиала на ТУ в Пловдив проф. д-р Въльо Николов каза в интервю за Радио Пловдив:

"За наша радост, мога с гордост да заявя, че всички заложени дейности в проектното предложение са изпълнени, както от нас, филиала на ТУ-София, така и от партньорите ни: Технически университет-Габрово, Централна лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив; Институт по роботика – БАН; Софийски университет "Св. Климент Охридски"; Технически университет – Варна; Институт по електроника – БАН. В Пловдив  успяхме да дадем нов живот на една емблематична сграда, това е сградата на бившия Френски девически колеж, което е нашият Трети корпус на ТУ-София, филиал-Пловдив. Беше планиран и извършен както външен, така и вътрешен ремонт  , на по - голяма част от сградата. Паралелно бяха приложени съвременни технически и енерогоспестяващи мерки и средства, и се стигна до обновеното състояние. Освен реновирането на сградата, успяхме да оформим в нея - 20 лабораторни помещения, които са с новозакупено научно-изследователско оборудване.

Уникално за Пловдив - оборудване е например, три Д-принтер за работа с метали, както и това, че лабораториите разполагат и с три Д-принтер за работа с неметали. По този начин се прилагат най-съвременни адитивни технологии, освен това работи и стругов обработващ център, и по този начин студенти и преподаватели ще имат най-добрия начин за своята реализация. Освен технологичните средства, другото направление, което е застъпено са роботизиращите системи. В направлението на транспортни и мехатронни системи имаме доставен и инсталиран ДИНО тест, както и системи за изследване на спирачната система на автомобили."

Бюджетът на проекта Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" е за 23,6 млн. лева, от които над 40 % са определени за лабораториите в Пловдив.  Проф. Николов заключи, че вече са на ново съвременно равнище, така че от ТУ -София, филиал Пловдив са готови да посрещнат  новите си студенти и да осигурят тяхната най - добра подготовка. 

Галерия

Още от категорията
Мария Пиргова

ДПС е органична част от българския олигархичен модел

Политологът проф. Мария Пиргова коментира в програма "Ден след ден"  промените в ръководството на партията  и предложението на Доган да има двама съпредседтели - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Според нея причината за тези промени e, че през последните години движението не е така успешно като присъствие в публичното пространство.  По думите и преди..

публикувано на 26.02.24 в 16:01

Отварят трезор за идеи за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Конкурс за идейно проектиране за обновяването на сградата на БНБ в Пловдив стартира общината. Това съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно с екипа на заместник-кмета Пламен Панов представиха концепцията за набирането на проекти. Срокът е до 30 април, като предложенията могат да подават екипи на архитекти, художници, дизайнери и граждани от..

публикувано на 26.02.24 в 11:12

Смяната на министрите е функция на партийните договорки

"Изборът на двамата съпредседатели на ДПС е част от поетия официално курс от партията към формално влизане във властта. Повече от година мина, откакто ръководството започна  да говори за това през подобно поставена цел. Сега част от  стъпките вече са извървени  чрез влизането на ДПС под една или друга форма в парламентарно мнозинство. Остава да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 11:01

360 мил. лева за зъболечение, безплатни протези за възрастни

358 милиона и 882 хиляди лева е бюджетът за стоматологична помощ, разписан в  анекса към Националния рамков договор за стоматологична помощ , съобщи в програма "Точно днес" доктор Красимира Сариева, председател на Районната колегия на Стоматологичен съюз-Пазарджик. По думите и няма голяма разлика от миналата година, като единственият..

публикувано на 26.02.24 в 10:46

Любопитството и умението да поемаме рискове, с гост Димитър Томов (част 2)

В епизод 12, последен за сезон 2, продължаваме разговора с Димитър Томов, срещата с когото започна в епизод 11. Димитър е инженер по автоматика, изобретател и предприемач. Във всяко човешко решение има несигурност относно резултата, но ние имаме възможност да избираме с коя несигурност да живеем. В тази връзка Димитър дава пример с решението да..

публикувано на 26.02.24 в 10:21