Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 лаборатории разкриха по НОИР в ТУ-София, филиал Пловдив

В Пловдив, във филиала на Техническия университет-София е открит лабораторен комплекс към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“(НОИР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

В  емблематичната сграда на бившия Френски колеж Пловдив днес са изградени и оборудвани лабораториите на Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". 

Директорът на филиала на ТУ в Пловдив проф. д-р Въльо Николов каза в интервю за Радио Пловдив:

"За наша радост, мога с гордост да заявя, че всички заложени дейности в проектното предложение са изпълнени, както от нас, филиала на ТУ-София, така и от партньорите ни: Технически университет-Габрово, Централна лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив; Институт по роботика – БАН; Софийски университет "Св. Климент Охридски"; Технически университет – Варна; Институт по електроника – БАН. В Пловдив  успяхме да дадем нов живот на една емблематична сграда, това е сградата на бившия Френски девически колеж, което е нашият Трети корпус на ТУ-София, филиал-Пловдив. Беше планиран и извършен както външен, така и вътрешен ремонт  , на по - голяма част от сградата. Паралелно бяха приложени съвременни технически и енерогоспестяващи мерки и средства, и се стигна до обновеното състояние. Освен реновирането на сградата, успяхме да оформим в нея - 20 лабораторни помещения, които са с новозакупено научно-изследователско оборудване.

Уникално за Пловдив - оборудване е например, три Д-принтер за работа с метали, както и това, че лабораториите разполагат и с три Д-принтер за работа с неметали. По този начин се прилагат най-съвременни адитивни технологии, освен това работи и стругов обработващ център, и по този начин студенти и преподаватели ще имат най-добрия начин за своята реализация. Освен технологичните средства, другото направление, което е застъпено са роботизиращите системи. В направлението на транспортни и мехатронни системи имаме доставен и инсталиран ДИНО тест, както и системи за изследване на спирачната система на автомобили."

Бюджетът на проекта Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" е за 23,6 млн. лева, от които над 40 % са определени за лабораториите в Пловдив.  Проф. Николов заключи, че вече са на ново съвременно равнище, така че от ТУ -София, филиал Пловдив са готови да посрещнат  новите си студенти и да осигурят тяхната най - добра подготовка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14