Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 лаборатории разкриха по НОИР в ТУ-София, филиал Пловдив

В Пловдив, във филиала на Техническия университет-София е открит лабораторен комплекс към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“(НОИР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

В  емблематичната сграда на бившия Френски колеж Пловдив днес са изградени и оборудвани лабораториите на Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". 

Директорът на филиала на ТУ в Пловдив проф. д-р Въльо Николов каза в интервю за Радио Пловдив:

"За наша радост, мога с гордост да заявя, че всички заложени дейности в проектното предложение са изпълнени, както от нас, филиала на ТУ-София, така и от партньорите ни: Технически университет-Габрово, Централна лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив; Институт по роботика – БАН; Софийски университет "Св. Климент Охридски"; Технически университет – Варна; Институт по електроника – БАН. В Пловдив  успяхме да дадем нов живот на една емблематична сграда, това е сградата на бившия Френски девически колеж, което е нашият Трети корпус на ТУ-София, филиал-Пловдив. Беше планиран и извършен както външен, така и вътрешен ремонт  , на по - голяма част от сградата. Паралелно бяха приложени съвременни технически и енерогоспестяващи мерки и средства, и се стигна до обновеното състояние. Освен реновирането на сградата, успяхме да оформим в нея - 20 лабораторни помещения, които са с новозакупено научно-изследователско оборудване.

Уникално за Пловдив - оборудване е например, три Д-принтер за работа с метали, както и това, че лабораториите разполагат и с три Д-принтер за работа с неметали. По този начин се прилагат най-съвременни адитивни технологии, освен това работи и стругов обработващ център, и по този начин студенти и преподаватели ще имат най-добрия начин за своята реализация. Освен технологичните средства, другото направление, което е застъпено са роботизиращите системи. В направлението на транспортни и мехатронни системи имаме доставен и инсталиран ДИНО тест, както и системи за изследване на спирачната система на автомобили."

Бюджетът на проекта Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" е за 23,6 млн. лева, от които над 40 % са определени за лабораториите в Пловдив.  Проф. Николов заключи, че вече са на ново съвременно равнище, така че от ТУ -София, филиал Пловдив са готови да посрещнат  новите си студенти и да осигурят тяхната най - добра подготовка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49