Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветрове с и без промени - "Точно днес"

Сезонът на политическите ветрове по места точно сякаш отмина и се почувства плахо раздвижване на управленските пластове с очакване да стоплим надеждите си за сезона на белите студове, есента отново немилостиво напомни за себе си. И брули не само листа и дървета, но и много илюзии за по-различен от досегашния политически климат. 

Протести, вандалства, парламентарни игри убиват следизборните надежди страстите да се уталожат и управляващите да поемат кормилото на властта със зрели управленски решения, в разумен диалог между властите, но...и с гражданите.

Това, което виждаме на витрината на властта - българския Парламент, не повдига основанията ни за самочувствие с игрите на кворум по теми от жизнена важност.  Дефицитите на доверие в управлението стават все по-очебийни, а убеждението, че с управление напук не се гради силна държава, провокира много въпроси.  В опит да ги формулираме ще разговаряме с политолога и преподавател в НБУ Христо Панчугов.

С нов екип ковият кмет на Пловдив Костадин Димитров пое управлението. За  свой заместник в Общината той избра един от най-опитните служители в администрацията - инж. Тошо Пашов. Преди първия работен ден на заместник-кмета по строителство инж. Тошо Пашов е събеседник в програма "Точно днес" за опита, който има като експертен багаж и идеите, които иска да направи реалност. 

В разговор с писателката Любов Кронева ще търсим  основанията на нейната теза - "Хората са нежни". Сборникът с разкази излезе на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45".

60-години от рождението на големия Кольо Карамфилов отбелязва галерия "Люнион" с негови рисунки, обекти, литографии и живопис - форми, характерни за художествения изказ на автора. С галеристката Павлина Маринова  - интервю на Стоян Терзиев.

А в рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица гостува Ахавни Кеворкян. Тя е зъболекар по професия, но по душа - поет и е председател на Дружеството на писателите - Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" в разгара на сезона

Юли усети, че е пренапрегнал реотаните, леко намали степента на жегата и сега доволно отдъхва върху тлеещата жарава от изпочупени температурни рекорди. Ние обаче не се отпускаме, защото август амбициозно наднича зад ъгъла, гледа с пламтящо нетъпение и изобщо   не прилича на  по- милостив. На географската карта на България сякаш е закарфичена бележка "..

публикувано на 23.07.24 в 09:45

„Точно днес“ с най-важните теми и покана за концерт

Политическият пъзел в България става все по-труден, а шансовете за редовен кабинет клонят почти към нула. Има ли изход от създалата се ситуация и възможна ли е промяна, ако се стигне до поредни извънредни парламентарни избори? Политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиева с анализ по темата. Eвропейският парламент..

публикувано на 22.07.24 в 16:49

Еко понеделник с „Вход свободен“

Сдружение „BG Бъди активен“ стартира отворена покана за НПО организации, спортни клубове и образователни институции. Инициативата има за цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи, във връзка с кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Румяна Киризиева, разказва.  Очаквайте..

обновено на 22.07.24 в 09:45

По следите на юли - "Точно днес"

Седмицата стартира с леко занижени стойности на жегата, с надеждата, че най-изпепеляващите седем дни от лятото са зад гърба ни, а в предстоящите седем ще успеем да настроим часовниците си към нормалността на времето с традиционните дарове на летните емоции. Политическата жега обаче следва в неравноделен ритъм към кулминацията си и в понеденик отново ще..

публикувано на 21.07.24 в 16:28

Талантливите деца на България днес в Клуба

Днес в предаването отново ще ни гостуват прекрасните таланти от ДВГ "Пеещите котенца". В края на юни те отново обраха овациите и наградите разбира се на традиционния конкурс "Сезони", който се провежда ежегодно в Бургас. Вълнуващи и неповторими бяха тези дни за децата, които спечелиха сърцата на меломаните не само с гласовите си данни, но и с..

публикувано на 21.07.24 в 15:05