Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зад кандидатурата ми няма сглобка

Димитър Кацаров - председател на ОбС-Смолян
Снимка: Фейсбук

Изборът ми беше таен, така че не може да се говори за сглобки, предварителни уговорки и т.н. Общинските съветници в многоцветния смолянски парламент ми гласуваха доверие, защото съм непартийна кандидатура и не съм член на никоя политическа партия. Това е задължаващо, защото съм отговорен човек, който е свикнал винаги да работи за чест и в името на хората. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив новоизбраният председтател на Общински съвет - Смолян Димитър Кацаров. 

Той беше категоричен, че зад кандидатурата му няма сглобка. 

"Мен ме издигнаха МК „Новото време“. Те са участвали и в предишен общински съвет като местна коалиция. Но както навсякъде за отделни решения са гласували "за", за други "против". Няма пълно мнозинство и това е абсолютно нормално в един парламент. Всеки има свободата, надявам се, да гласува според своята съвест. За мен е по-добре да има разбирателство между всички, защото Смолян се нуждае от добри ефективни решения, модерно управление", посочи новият председател.

Той е полковник от резерва и до 2017 година бе начело на 101-ви Алпийски полк. В отминалата кампания той бе и кандидат за кмет на Смолян, подкрепен от Местна коалиция "Новото време". Кацаров бе избран при повторно гласуване, след като миналата седмица никой от кандидатите за поста не събра мнозинство. 

"Ние сме водили абсолютно преговори с всички формации в парламента и не можехме да достигнем до никакво решение и затова първия път нямаше никакъв избор. Но и в моето слово казах, че изборите свършиха, политическото говорене трябва да спре на всички нива, защото Смолян се нуждае от нова енергия. И е важно да използваме това, за да започнем да решаваме проблеми, които са много важни за хората. Така че всички трябва да осъзнаем, че хората са най-важното нещо и те чакат нашите диалогични решения", подчерта Кацаров.

Очакванията му са като председател на ОбС да бъде пръв сред равни. 

"Осъзнавайки тази отговорност смятам, че трябва да бъда обединител, който няма да работи за партийни интереси. Надявам се, че ще имаме добър диалог, а ОбС ще бъде храм на разбирателството и на надпартийните решения, които се надявам, че ще се вземат с още по-голямо мнозинство", коментира Кацаров.

На въпрос дали обстановката в местния парламент е била по-напрегната заради делото за касиране на изборите, което започна днес в Административния съд на Смолян по жалба на кандидата за кмет на Смолян Стефан Сабрутев, съветник №1 отговори: 

"Аз такова нещо не усетих по време на заседанието. Затова живеем в демократична държава. Нека съблюдаваме правилниците, законите и принципите. Беше много спокойно в залата, нормално, диалогично. Предложени бяха двама кандидати, имаше нормално гласуване и комисия, никой не оспори избора".

Кацаров беше категоричен, че няма как да въведе армейска дисциплина в ОбС, защото там трябва да има плурализъм и  чуваемост. "Разбира се трябва да има ред и дисциплина в залата, но за мен е по-добре да бъда една консенсусна личност. Нищо няма да промени това, че съм станал председател. Диалогът е отворен, канцеларията ми ще е отворена за всеки. В този парламент има 29 капацитета със своите мнения, най-важното обаче са хората", заключи той. 

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Да отворим УХТ за света и с нов тип акадмичен състав

На 19 декември ще се проведе изборът за ректор на Университета по хранителни технологии - Пловдив . Кандидатурата си за ръководния пост за мандат 2023-2027 заяви акад. проф. дтн Атанас Павлов .  Най-младият академик на БАН влиза в състезанието за ректор на УХТ.  Акад. Атанас Павлов е член-кореспондент на Саксонската академия на науките,..

публикувано на 11.12.23 в 05:53

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването..

публикувано на 08.12.23 в 16:26

Програмите в началния етап водят до натрупване на дефицити

Учебните програми в началния етап трябва да се преосмислят, тъй като те водят до натрупване на дефиците в учениците, които продължават до 7-8 клас, а понякога и до 10-12 клас.  Това коментира  Юлиян Петров, който ръководи синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, дни след като станаха ясни лошите резултати на българските ученици от изследването..

публикувано на 08.12.23 в 16:03

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Днес е т. нар. второ първо четене , след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията. Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов . Той уточни,..

публикувано на 08.12.23 в 16:02

Да помогнем на Мария от Пловдив!

Деца, родители и треньори от Пловдив застават зад благотворителна кауза в подкрепа на Мария. "Коледно време е вълшебно, искаме участията ни да бъдат с тематика: "Помогни"!", казва треньорката Нина Христозова.  Основателят на "Нина Спорт Академи" добави: "Ние силно вярваме, че по Коледа чудесата се случват! Дано бъде положителен изходът за..

обновено на 08.12.23 в 11:28