Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и решения "Ден след ден"

Снимка: Фейсбук / Андриана Праматарова

Четири месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица в Дания бе арестуван обвиненият за тежкото престъпление Рангел Бизюрев. В този час в Окръжната прокуратура в Пловдив се провежда брифинг във връзка с ареста. Новините оттам ще научим от нашия репортер Даниела Добрева, която ще ни представи и коментара на майката на убития младеж Атанаска Бакалова.

При спрян часовник и продължило две седмици първо заседание новият Общински съвет в Пазарджик си избра председател. Шестото поред гласуване постави начело на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ. С резултат от 23 срещу 12 гласа от 40 бюлетини, от които 5 невалидни, Шопов победи Таня Колчакова-Янева от ПП-ДБ. Драматичния избор, колебанията и емоционалното поведение на общинските съветници в Пазарджик обобщава в репортажа си Димитър Владимиров.

До края на седмицата Пловдив ще бъде разчистен от падналите дървета и клони след бурята и мокрия сняг. А от Нова година всички дървета в града ще бъдат обследвани с томограф, за да се отстранят опасните. За спешните действия на общината и за предстоящата паспортизация на зелената система в Пловдив е репортажът на Антония Попова.

И още:

Демографската криза и бедността в България могат да бъдат преборени само със сериозни политики и мерки. Поредните управляващи обаче отново не предприемат никакви мерки за подпомагане на семействата и раждаемостта. Малко след 2040 г. населението на България ще падне под 5 милиона души, а около 1200 населени места ще бъдат обезлюдени. Прогнозата е на проф. Надежда Илиева, ръководител Секция “Икономическа и социална география” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. С нея ще коментираме защо политиците у нас не искат да чуят учените и какви краткосрочни и дългосрочни практики прилага Европа.

България има огромен проблем с образованието, пише конституционният съдия проф. Атанас Семов в свое отворено писмо до просветния министър. Учебниците са подложени на Баташко клане, в нито една програма не се споменават думите „Родина“ и „Отечество“, отбелязва университетският преподавател и пита какви мерки се предприемат за спиране на обезбългаряването на родното училище. В програма „Ден след ден“ с проф. Атанас Семов ще говорим за необходимостта от натиск и принуда за връщане на българската историческа памет в българското училище.

Започваме след новините в 15 часа, слушайте ни до 17!
Още от категорията

"Точно денс" на 5 март

Вторник сутрин с темите от деня и коментарите на важните събития. До 9.30 ще говорим за политика, здраве, улични ремонти и за изобразително изкуство Влизаме в решаваща политическа седмица, но все още с много въпросителни. В сряда изтичат 9-те месеца управление на кабинета и трябва да бъде задвижен механизмът на ротация. Премиерът Николай Денков..

публикувано на 04.03.24 в 10:40

"Вход свободен" с търпение за пролет

Баба Марта дойде намусена и кисела от безхарактерното поведение на двамата Сечковци преди нея. Вчера замалко се усмихна малко послучай празника, но днес вече е с по- сурова нагласа. На тези , които нямат търпение да захвърлят якетата и да сложат късите ръкави, ще препоръчаме още малко търпение. Не дразнете Марта. И най- вече не я наричайте баба! Сърди..

публикувано на 04.03.24 в 09:55

След празниците и преди делника - "Точно днес"

В успокоеното предпролетно време на надежди и очаквания за динамични събития в управлението на страната, задвижваме плавно механизма на обичайното време с мисълта, че то ще ни спести доста тревоги и разочарования. И понеже сме в руслото на  непредвидимия  мемсец март, "Точно днес"  го зареждаме с позитивни емоции и духовни пространства. Подред: В галерия..

обновено на 03.03.24 в 17:19

Честит празник с Клуб "Неделя"

На трети март, в тона на деня и с България в сърцето Ви приканваме да споделите следобеда си с нас!  146-ата годишнина от Освобождението на страната ни от османско иго, ще отбележим като начало с бъдещето на България - ДЕЦАТА! Малките родолюбци от ДГ "Ралица" Пловдив ще ни поздравят за празника и ще рецитират любими стихове за отечеството ни. Очакваме ги..

публикувано на 03.03.24 в 15:10

Неделно и празнично с „Шейкър“

Отбелязваме 146 години от Освобождението на страната ни и създаването на българската държавност, след петстотингодишно османско иго. Заедно с нашите събеседници ще се върнем назад във времето, ще си припомним важните събития и потърсим истината за настоящето. Говорим за датата 3-ти март, като част от историята и празничния..

публикувано на 02.03.24 в 16:05