Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откъсваме последния лист от календара на ноември - "Точно днес"

Санкционираният за корупция по закона „Магнитски“ и отскоро изявяващ се в ролята на единствен водач на депутатите от ДПС Делян Пеевски посъветва с рязък тон премиера Николай Денков да си върши работата и да не се занимава с Парламента.

Предупреди още, че неговият „срок е изтекъл“ и услужливо предложи да поеме функциите му.  Казано лаконично – извивките на властта са се трансформирали в ледени територии за придвижване без равновесие на прага на суровия зимен климат със затрупани от снеговете надежди некоалицията най-после да започне да произвежда оптимистични вести за живота на българите след приемането на новия бюджет.

Между популизма и внезапните позитивни промени в имиджа на родните политици гравитират и оценките на случващото се във властта. Темата коментираме с политолога и преподавател в УНСС д-р Александър Димитров.

 В края на месец септември прикючи проектът на фондация „Инди Рома“ „Повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и обучение на образователни медиатори в 15 училища и детски градини“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ За неговите цели и резултати – репортаж на Паолина Комсалова.

В Пловдив ще бъде представена премиерата на документалната лента „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“, която разказва за  сценографската работа на бележития пловдивски художник. Представя я Фондация „Цанко Лавренов“ с разказите на наследниците на двамата знакови български творци  за  работата по създаването на постановката „Нестинарка“ от 1968 г. Преди премиерата – събеседник е внучката на Марин Големинов Лили Големинова.

Във времето за култура след 9.00 ч. се ви срещнем с друг творчески тандем на територията на изкуството. Васил Стоев и Атанас Колев изразяват своето дългогодишно приятелство в симбиоза между живопис и скулптура, като всеки търси душевността на другия чрез специфични за тях изразни средства. Изложбата в галерия ГОТИ може да бъде видяна от 30 ноември до 5 януари 2024 г.

А в „Добро утро, Ден“ следва четвъртата част от разказа на актьора Добри Досев, който гостува в рубриката тази седмица. 


БНР подкасти:

Още от категорията

"Точно денс" на 5 март

Вторник сутрин с темите от деня и коментарите на важните събития. До 9.30 ще говорим за политика, здраве, улични ремонти и за изобразително изкуство Влизаме в решаваща политическа седмица, но все още с много въпросителни. В сряда изтичат 9-те месеца управление на кабинета и трябва да бъде задвижен механизмът на ротация. Премиерът Николай Денков..

публикувано на 04.03.24 в 10:40

"Вход свободен" с търпение за пролет

Баба Марта дойде намусена и кисела от безхарактерното поведение на двамата Сечковци преди нея. Вчера замалко се усмихна малко послучай празника, но днес вече е с по- сурова нагласа. На тези , които нямат търпение да захвърлят якетата и да сложат късите ръкави, ще препоръчаме още малко търпение. Не дразнете Марта. И най- вече не я наричайте баба! Сърди..

публикувано на 04.03.24 в 09:55

След празниците и преди делника - "Точно днес"

В успокоеното предпролетно време на надежди и очаквания за динамични събития в управлението на страната, задвижваме плавно механизма на обичайното време с мисълта, че то ще ни спести доста тревоги и разочарования. И понеже сме в руслото на  непредвидимия  мемсец март, "Точно днес"  го зареждаме с позитивни емоции и духовни пространства. Подред: В галерия..

обновено на 03.03.24 в 17:19

Честит празник с Клуб "Неделя"

На трети март, в тона на деня и с България в сърцето Ви приканваме да споделите следобеда си с нас!  146-ата годишнина от Освобождението на страната ни от османско иго, ще отбележим като начало с бъдещето на България - ДЕЦАТА! Малките родолюбци от ДГ "Ралица" Пловдив ще ни поздравят за празника и ще рецитират любими стихове за отечеството ни. Очакваме ги..

публикувано на 03.03.24 в 15:10

Неделно и празнично с „Шейкър“

Отбелязваме 146 години от Освобождението на страната ни и създаването на българската държавност, след петстотингодишно османско иго. Заедно с нашите събеседници ще се върнем назад във времето, ще си припомним важните събития и потърсим истината за настоящето. Говорим за датата 3-ти март, като част от историята и празничния..

публикувано на 02.03.24 в 16:05