Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултикултурна трупа представя "Ромска сватба"

Младежи от три етноса – роми, турци и българи – излизат на една сцена, за да забъркат история пълна с недоразумения. Сюжетът на представлението, чийто автор е Донка Кьосева, поглежда към традицията в ромския етнос да се уговарят бракове в ранна детска възраст.  За сватбата е разказано с тънък хумор и леко намигване към културните разбирания на общността. 

Женихът е от бедно семейство, а майката на булката е живяла в Германия – тя е по-заможна и модерна. За да има обрат в пиесата в сценария се появява и опърничавия дядо на кандидат-младоженеца, който по всякакъв начин се опитва да осуети нагласения брак. 

Ролята на дядото се играе от човек, с когото сценаристката Донка Кьосева си е партнирала в риалити шоу за таланти, в което стига до полуфинала. Авторката на пиесата проявява артистичните си заложби още в шести клас, по-късно завършва и актьорско майсторство в ПУ "Паисий Хилендарски". Смята, че личната й история може да бъде вдъхновение за ромите в общността, а посланието на пиесата й  „Ромска сватба“ е, че хората трябва да правят това, което ги кара да се чувстват щастливи.

Целта на постановката е да използва изкуството за развитие на умения, да бъде път към образованието и сближаването на различните етнически групи. Според Ива, която е в ролята на майката на младоженеца, българите стават все по-толерантни, но все още има предразсъдъци, които трябва да бъдат преодолени. 

 Актьорите са избрани на кастинг, на който всеки е имал възможност да представи песен, танц или монолог. На кастинга в Народно читалище „Димитър Пешев“ в „Столипиново“  единадесетокласничка смаяла сценариста с уменията си. Още с появата на сцената било ясно, че ще изиграе ролята на булката. Участвала е активно и в изготвянето на хореографията. 

Спектакълът се реализира по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ към Министерството на културата, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Предстои да бъдат открити и две фотоизложби, които ще са базирани на процеса на работа. 


Галерия

Още от категорията

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19

Предлагат Валя Балканска да бъде отличена със "Златен век"

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ" и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век" – огърлие и звезда по повод Деня на народните..

публикувано на 22.02.24 в 11:52

Премиера на "Моята прекрасна лейди" в операта

Държавна опера Пловдив представя „Моята прекрасна лейди“ под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Режисьор на постановката е Нина Найденова, а хореографията – на Боряна  Сечанова. В ролята на Елайза Дулитъл дебютира младото сопрано Мария Анастасова, а  ролята на Хенри Хигинс изпълнява Атанас Сребрев. Мюзикълът е базиран..

публикувано на 22.02.24 в 06:29

Антония Дуенде среща Глаголицата с Брахми

Художничката-изследовател Антония Дуенде  открива  изложбата „Глаголически следи“  в галерията на Общинския съвет в Пловдив.  Интересът на Антония Дуенде към глаголицата  идва от семейството по майчина линия. Тя е дъщеря  на  проф. Надежда Драгова, която с десетилетия се занимава с Кирилометодиевистика и Балканистика.   Интересът ми към..

обновено на 21.02.24 в 12:24

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

Стамен Пепелишев , уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас. Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни..

публикувано на 21.02.24 в 10:06