Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата и познанието са единственият ни изход

Снимка: БГНЕС


„Народът е като отделния човек, изтрий му паметта и той става друг човек“, твърди писателят, дипломат и общественик проф. Кирил Топалов, носител на тазгодишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“. В програма "Ден след ден" продължаваме разговора за пренаписването на историята, подмяната на паметта и безкултурието, което ни унищожава. Но и за единствения изход - книгата и познанието.

По думите му българският народ е обречен на подмяна на паметта още след 9 септември 1944. 

"Тогава започна тоталната подмяна  на паметта и всичко онова, което в България беше направено в науката, политиката и обществения живот, бе отхвърлено и започна една тотална подмяна на паметта. Насаждаше се една друга памет. 45 години тази памет се насаждаше и аз това имам  главто предвид, когато  казвам, че ако изтриеш паметта на един народ, той става лесно манипулируем. Вижте какво става сега, нашият народ защо всеки може  да го излъже? Защото вече веднъж му е подменена паметта. Той няма стабилни опори в себе си. Той не знае в какво да вярва.", каза проф.Топалов.

Според него изминалите повече от 30  години не са достатъчни това да се промени и даде пример с Мойсей, който води своите евреи 40 години, когато ги извежда от Египет.

По думите му сега виждаме не толкова подмяна, защото няма такава идеологическа постановка да се сменя паметта на хората, тя въобще не им се дава.

Това е свързано и до  голяма степен  с образователната ни система, където се налага реформа от компетентни хора

"Ако преди паметта се подменяше, сега някак си се изтрива. Един човек без памет не е личност. Хаост, който настъпи ни показа, че не сме готови все още за промяна", смята професорът и допълни:

"Ако човек слуша парламента каво става, какви са ни депутатите - може наистина да се ужаси, защото някой от тях си говорят  така все едно са на селския пазар. Чак така не трябва да се говори. Липсата на култура у много от главно при депутатите, защото тях най-често ги гледаме и слушаме е много фатална, защото те дават и някакъв пример. Всеки смята, че един човек, който заема някаква голяма обществена или  политическа длъжност би трябвало да е добре подготвен и добре образован и езиково. Но ние виждаме, че това не е така. Този израз сигурно има някаква голяма духовна криза, в която влязохме, когато системата се смени. От една свирепа диктатура минахме към една демократична система, но как минахме - дали минахме подготвени, естествено неподготвени ,защото кой ти позволява в една диктатура да се подговиш за демокрация.  Не влязохме подговени и влязоха много случайни хора в политиката и всичко тръгна назад", категоричен е  професорът.

Интервю с проф. Кирил Топалов е в прикачения файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12