Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Виктор да е по-самостоятелен

7-годишният Виктор Петров от Пловдив и тази година ще бъде подпомогнат от "Българската Коледа". Малчуганът е с хидроцефалия, детска церебрална парализа и епилепсия. Говорът му все още е затруднен, затова продължава да посещава логопед, разходите за който се поемат от благотворителната кампания. Но напредък има, казва майка му Десислава Пирчева – Петрова, а Вики демонстрира, че може да каже името си и на колко е години. 

"При нас промяната е предимно в говора, Виктор говори много повече и много по-разбираемо. Учим се да четем, познаваме буквите, да смятаме и вървим напред. Двигателно също много напреднахме, но все още има нужда от придружител до него. Би трябвало догодина да сме в първи клас, тъй като тази година го отложихме, с идеята да е още по-подготвен", разказа майката. Тя допълва, че "Българската Коледа" помага основно за логопед в България. 

"Посещаваме го между два и три пъти седмично, за да можем да подобрим все повече говора. Смея да каже, че много по-добре се справяме и резултатите са налице", усмихва се Десислава. 

Виктор и майка му бяха на рехабилитация в Истанбул съвсем скоро. Оказва се, че в България такъв тип терапия няма. Но детето бележи напредък и е доста по-стабилно, като вкъщи се оправя съвсем сам.

"Основните ни нужди са от ежедневна рехабилитация, която я провеждаме в чужбина. След това работим вкъщи с него. Посещаваме логопед, психолог и педагог, тъй като вече трябва да се научим да пишем, но фината моторика ни е проблем и затова ходим при специалисти, които ни помагат. Рехабилитацията, която се провежда в чужбина, няма къде да я получим в България и неслучайно резултатите, които постигаме тук няма как да бъдат постигнати. Затова вече четири години продължаваме нашето лечение извън нашата държава", посочи майката. 

Тя разказа, че освен за логопед, помощта от "Българската Коледа", която от години е една и съща, отива за психолог и педагог. Процедурите в Истанбул родителите плащат сами.

"Българската Коледа" ни помага за специалистите, при които ходим в България, това са логопеда, психолога и педагога. За чужбина няма как да получим финансиране, тъй като се провежда рехабилитация, каквато все пак има и в България. Затова сме благодарни за средствата, които са отделени за нас от "Българската Коледа", макар те да са минимални и сумата да няма промяна вече много години. 

Смея да кажа, че това е единствената институция, която до днес остана толкова години, макар и само по Коледа, да се сеща, че има и такива деца, макар че те са целогодишно и ежедневно сред нас. Но все пак ние сме благодарни и на малкото", казва Десислава Пирчева - Петрова. 

Виктор има поставена  клапа на главата заради хидроцефалията. В момента епилепсията му е овладяна. Но за да се грижи за него, майка му Десислава е напуснала работа.

"Миналата година се наложи да напусна работата, която много си харесвах, но вече нямаше как да продължа да работя. Много е трудно, особено за нас, майките, тъй като ние с тези деца сме ежедневно и непрекъснато. Няма значение дали си болен или имаш друг ангажимент, тъй като детето ти има нужда постоянно от теб и ти трябва да си на линия, независимо от състоянието ти", обяснява тя. Но е категорична, че постигнатите добри резултати през последните четири години дават шанс на Виктор един ден да бъде самостоятелен. "Но, когато виждаш, че има резултат и той е видим за всички, даваш всичко от себе си, мобилизираш се и продължаваш борбата", подчерта майката. 

След посещенията при логопеда, момченцето тази година е научило още едно стихотворение – Аз съм българче, и го казва с гордост.

Родителите на детето са много благодарни на дарител, който се свързал с тях след репортажа за него по Радио Пловдив за "Българската Коледа" преди две години.

"Преди две годинии, след като беше излъчено нашето интервю по радиото, с мен се свърза един господин, на който искам сърдечно да благодаря, тъй като и до днес помага на Виктор и за нас това означава наистина много. Затова му благодарим от сърце", казва Десислава.

А Виктор вече подготвя писмото си до Дядо Коледа и го чака с нетърпение. Поръчал му е бонбони и малка къща за игра. Заедно с майка си пожелават на всички най-вече здраве. 

А ето и банковата сметка на 7-годишния Виктор: 

IBAN: BG88RZBB91551011073720 

Виктор Димчев Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22