Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напред по пътя "Ден след ден"

Снимка: Фейсбук / Шуберт Даниел

На пореден абсурд на пътя станаха свидетели живеещите в пловдивския Кючук Париж. Автомобил пропадна в дупка, образувала се след наводнение от ВиК-авария. Оказа се, че от пловдивското дружество не са занели за образувалата се дупка. С шефа на „ВиК“-Пловдив Антон Гълъбов разговаря Даниела Добрева, която в репортажа си включва и коментари на пловдивчани от мястото на аварията.

Колко вероятно е отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването й към община Пловдив? Отговорът ще е ясен след местния референдум тази неделя – 17 декември. Наясно ли са жителите за ползите или вредите, които това отделяне ще им донесе? Има ли и каква разяснителна кампания в селото? Какви тежести за хазната на Пловдив ще донесе евентуален успех на референдума? Има ли реална битка между Пловдив и „Родопи“ за село Белащица?

Темата ще коментираме с новоизбрания кмет на Белащица Трендафил Бакалов и с Павел Гимишев от Инициативния комитет за отделяне на селото от община „Родопи“.

И още:

Европа стана първия континент, който ще регулира изкуствения интелект със законодателство. Новите правила на Европейския съюз разглеждат рисковете, свързани с прилагането на изкуствения интелект, но и съответните задължения при употребата.

Как политиката определя дигиталното бъдеще и безопасността на жителите на Стария континент? За бързо развиващата се технологична среда и глобалното предизвикателство пред нашите общества и икономики ще разговаряме с д-р по политология и преподавател в Пловдивския университет Вероника Преждарова. След броени дни в Пловдив тя ще предтави новата си книга „Еволюция на суверинитета в условия на Четвръта индустриялна революция“. От нея ще разберем що е то „цифров меч“ и „цифров щит“.

Темата:

Продължаваме да ви срещаме с децата на „Българската Коледа“. Днес ще ви разкажем за двегодишния Джованни Рейес от Пловдив, който се нуждае от помощта на благотворителната инициатива за провеждането на необходимата му рехабилитация. Радостина Чернокова разказва за инициативата „Споделена Коледа“ в Златоград, която помага на малкия Кристиян от село Старцево.

Слушайте програма "Ден след ден" от 15 до 17 часа в днешния понеделник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В ритъм с „Вход свободен“

Вторник е и говорим за събора на приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”, на 10 август. Кристиян Ваклинов ни гостува. Мартин Иванов, човекът положил основите на барабанната/ритъм терапия и фасилитиране в България, ще ни припомни за системата, която синхронизира ума и сърцето.  Кино рубриката, също, е част от..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

"Точно днес" с вяра за различното пловдивско начало

Празничното утро на Преображение Господне ще посрещнем с надежда за новото, което идва към града и страната. До девет и трийсет часа ще чуете: Празничните камбани на пловдивската църква „Преображение Господне“ – какво си пожелаха пловдивчани, които прекрачват прага на храма – това ще научим от репортаж на Яница Марова . 6-ти август е..

обновено на 05.08.24 в 16:44

"Добро утро, ден!" с доц. Меглена Златкова

Меглена Златкова е гостът ни тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ - преподавател и изследовател в областта на етнологията и антропологията.  Тя е доцент, ръководител е на катедра „Етнология“  и заместник-декан на Философско-историческия факултет в Пловдивския университет. Интересува се от културното многообразие на групи и общности, от..

обновено на 05.08.24 в 16:19

"Вход свободен"- август, императорът на лятото

Август е всесилният император на лятото. Пръска слънце и жега в изобилие и излишък, прохлада- само по благоволение и то нощем. Спорадично изпада в огнен гняв с гръмотевични бури по августейшия си каприз. По негова височайша милост си е присвоил титлата на щедър повелител на отпуските и е наложил диктатура на почивките и воаяжите в чужбинско.  Ние ,..

публикувано на 05.08.24 в 10:10

"Точно днес" на 5 август

На 5 август в програма „Точно днес“ минаваме през политиката и мръсния въздух, за да стигнем до развитието на българистиката в чужбина. Политическите консултации приключиха, а с тях се сложи край и на надеждите за съставянето на редовно правителство в рамките на 50-то Народно събрание. След отказа на ГЕРБ-СДС да..

публикувано на 04.08.24 в 17:00