Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизборите: Отложената изборна реформа

Първият епизод на подкаста „Европа – ново поколение“ търси отговори на разнообразни въпроси около Евроизборите през 2024, но и за изборите за европейски парламент в по-дългосрочна перспектива. 

https://binar.bg/evropa-novo-pokolenie-evroizborite-otlozhenata-izborna-reforma/

- Интересуват ли се младите от европейските избори?

- Какви са поколенческите стереотипи и защо не се случи реформата в изборното европейско законодателство?

- Кои предложения за изборна реформа разколебават страните-членки на ЕС?

- Има ли шанс изборите за ЕП да се провеждат на символната дата 9 май – Деня на Европа?

Срещаме ви с активни млади хора, които разсъждават за причините за дистанцията на младото поколение по въпросите на ЕС и евроизборите.

По темата за изборната реформа и българската среда за провеждане на избори за ЕП ще чуете експертните мнения на:

🟠 Борислав Мавров – програмен директор на Европейския институт

🟠 д-р Димитър Ганев – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на изследователски център „Тренд“

🟠 д-р Димитра Воева – експерт по избори и избирателни системи,

🟠 Доменек Руис Девеса – евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, докладчик на Комисията по конституционните въпроси в ЕП по изборните реформи

🟠 Антонела Валборбида – генерален секретар на Европейската асоциация за местна демокрация (ALDA)

🟠 Студентите по политология в СУ „Св. Климент Охридски“ – Дария-Лора Дачева, Боян Дафов и Георги Петков

С поглед към Евроизборите през 2024 „Европа – ново поколение“ предлага и анкета сред столичани по темата, а централният въпрос е трябва ли според тях да има общо европейско изборно законодателство за излъчване на представители в Европейския парламент.

Ще разберете и какви са коментарите им по някои от предложенията в обсъжданата реформа, като например право на 16-годишни да могат да избират евродепутати, възможност за гласуване по пощата и общи транснационални листи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50