Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През януари се очаква увеличение на заразените с грип и Covid-19

| обновено на 29.12.23 в 10:19

Грипната епидемия в Пловди се очаква в края на януари и началото на февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Христиана Бацелова, епидемиолог в Медицински университет-Пловдив. Тя обясни, че след празниците се очаква повишаване на броя на заболелите от остри респираторни заболювания, включително от грип и Covid-19.

„Ако хората ползват обществени транспортни средства, като автобуси, влакове, самолети, нека да носят маски, защото това е една доказана защита и механично предпазва тази бариера от какъвто и да е респираторен патоген. Ваксината осигурява най-добрата защита“, каза доктор Бацелова.

В Пловдив циркулират грипни вируси, респираторен синцитиален вирус и Covid-19

Епидемиологът подчерта, че в момента освен грипни вируси, в Пловдив циркулират Covid-19 и респираторен синцитиален вирус.

„Covid-19 e едно заболяване, което виждаме, че се разпространява и определено в момента дори повечето случаи на респираторна сиптоматика се дължат на него. Другият респираторен вирус, който се разпостранява, това е респираторния синцитиален вирус. Обикновено протича леко, хората се възстановяват за седмица-две. Но при децата, както и при възрастните, може да доведе до пневмонии и да се засегне дишането, а това да доведе до необходимост от хоспитализация“, обясни доктор Христиана Бацелова.

Очаква се ръст на заразените след Нова година, а епидемия в края на януари

Доктор Бацелова допълни, че е нормално, когато хората се събират за празниците, в повечето случи от различни краища на страната и света, да се увеличи този риск от предаване на вируси.

 „Нека, когато някой не се чувства добре, да не контактува с близките си, защото той е заразен. Дори и да има само леко драскане на гърлото, само леко запушен нос,  тези хора са заразни. Защото в България се казва „аз съм настинал, не съм заразен“, а всъщност това не е така. Тези хора са реално заразни. И дали ще са някой безобиден патоген за въпросното лице, но този патоген може да е изключително опасен при малките деца, възрастните и хора с хронични заболявания“, обясни доктор Бацелова.

Тя допълни, че е добре при първи симптоми на неразположение да се прави тест за Covid-19, грипен вирус и RSV, като може да се използват и комбинираните на пазара. От това зависи и правилното лечение, посочи още епидемиологът.

Цялото интервю с доктор Христиана Бацелова можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33