Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите не са готови да работят при старите условия


"През миналата година бе отчетено доста серизно намаление на населението в трудоспособна възраст, което определено е доста притеснително", каза Надя Василева от Българската конфедерация по заетостта.

"Коефициентът на заместване е 60-това значи, че на всеки 100 души, кото излизат от пазара на труда, само 60 ги заместват. Това е изключително ниско", припомни Василева.

Тази ситуация води до ожесточена борба за кадри от страна на работодателите. "Те от всичките си отворени позиции успяват да запълнят само 30 процента", отчете Надя Василева. 

Тя допусна все пак, че новите форми на трудово ангажиране, особено в IT сектора, могат да оформят заетост, която да не бъде забелязана от статистиката. 

"Специално младото население може да работи отвсякъде за различни платформи и да получава възнаграждение. Младите не са толкова готови да работят така, както са работили предишните поколения-тоест те имат много повече изисквания за това каква трябва да бъде работата. Да работят от вкъщи за тях в известна степен също е приоритет. Не всички работодатели, за съжаление, успяват да се адаптират към тези нови изисквания. Така по-трудно успяват да се срещнат и да назначат млади хора", посочи експертът.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56