Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паричните стимули не променят тенденциите в раждаемостта

Снимка: БГНЕС

Само с икономически стимули едва ли ще можем да променим тенденциите в раждаемостта, каза в следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" доц. д-р Спас Ташев от департамент "Демография" на Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.  

По повод определената като приоритет от правителството борба с демографската криза финансовите стимули и улеснения за младите семейства той припомни, че тези стимули не са нови, а част от тях вече са били са обсъждани, но не са дали резулатат. 

Повече деца при бедните и по-малко при богатите 

В света има две противоположни демографски тенденции - раждаемостта е ниска при богатата част на света, а при по-бедните части на света има свръхраждаемост. Демографските показателите в Германия по никакъв начин не са по добри от тези в България , въпреки че техния стандарт е по-висока, а това е класически пример за това, че само с икономически механизми няма как да се повлияе на раждаемостта, каза още доц. Ташев. 

Спред него и редица изследователи намаляването на раждаемостта е въпрос на промяна в ценностната система и това е нещото, което отличава зоните с демографска депресия от зоните с демографски врив. 

Новите ценности водят до намаляване на броя на децата 

По времето на  първия демографски преход родителите са осъзнавали, че не е необходимо да имат по-голям брой деца и се налага двудетния модел - стига се до разбирането, че е по-добре да се влагат повече средства в по-малко деца, за да получат по-добра реализация, отбеляза Ташев.   

В наши дни говорим за втори демографски преход сега – тези, които би трябвало да станат родители, смятат че все още могат да инвестират в свовето собствено развитие, а децата се явяват пречка за това. Стига се до отлагане на създаването на семействои рждането на първо дете, стига се до еднодетен модел, а при няко се наблюдава абсолютно осъзната безбрачност и липса на деца, каза още Спас Ташев. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29