Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява сигнал за мъртви животни в Асеновград

Бездомни животни са намерени мъртви в Асеновград, сигнализираха граждани.

"Пет дни намираме трупове на бездомни животни, навсякъде в квартал „Запад“ е разхвърляна отрова, поставена в салам. Има и случай на отровено домашно куче", алармира Илиана Тодорова. Хората се притесняват да разхождат на открито домашните си любимци, за да не попаднат на поставената на различни места отрова.

"Абсурдно е за няколко дни да се появят над 10 умрели животни, убити според мен по доста жесток начин", казва Димитър Арнаудов. "Първият ден бяха починали пет животни, два пъти се викаше екип на 112, втория ден се появиха още няколко, после още".

Подаден е сигнал, както в прокуратурата, така и в общинския отдел „Екология“.

Прокуратурата разпореди незабaвна проверка за извършени злонамерени действия спрямо кучета и котки. В сигнал, получен на електронната поща се казва, че заради разпръсната отрова на улична площ са починали няколко животни, а други са в тежко състояние.  Проверката за проявена жестокост към гръбначни животни и причинена смърт, тежко или трайно увреждане е разпоредена да се извърши от служителите на  Районното полицейско управление, съобщи Атанас Илиев от районата прокуратура в Пловдив.  

От общината също са проверили случая и в понеделник са открили поредното мъртво куче.

Тази вечер, след 17.30 часа, пред блок 108 в Асеновград, ще се съберат хората, съпричастни към случаите с отровени животни. Там те ще изразят гражданската си позиция. 

Последното преброяване на бездомните кучета в Асеновград е извършено през 2022-година. Тогава са преброени 180 кучета в Асеновград и близо 250 в селата от общината. За последно кастрация на кучетата там е извърщшена през октомври миналата година от мобилен екип, обхванал 28 бездомни животни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12