Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За грипа, еврото и политическите игри в "Ден след ден"

Снимка: pixabay

Грипът и ОРЗ набират скорост в страна. Според проф. Тодор Кантраджиев в момента грипът бие ковид с 6:1 и вече в седем области е обявена грипна емидемия. В Пловдив главният  държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев подчерта, че  " не за първи път се справяме с грипна епидемия, ще се справим и с тази". Какво още обясни за мерките в страната,  грипната ваканция и как да се справим с вирусите ще чуете в програма "Ден след ден". С него  разговаря Даниела Добрева.

Расте и напрежението около избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. След като вчера президентът Румен Радев атакува избора пред Конституционния съд и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда, днес опозицята в НС -  БСП, Възраждане и ИТН също внасят жалба. Тази вечер пред парламента ще се състои протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". Говорим с юристът и бивш депутат Велислав Величков.

По темата и още едно мнение - на Георги Баев, председател на пловдивската адвокатска колегия - една от 14-те в страната, обявили се в обща декларация срещу начина на избиране на двамата нови конституционни съдии. Репортажът е на Кремена Данева.

Докато все още не е много ясно кога страната ни ще приеме еврото, то е много необходимо още сега провеждането на комуникационна кампания, която да е насочена към всички заинтересовани страни и най-вече към икономическите оператори, за да може да бъдат защитени интересите на потребителите в предходния период, смята Габриела Руменова, основател на платформата "Ние, потребителите". Повече ще чуем в интервюто на Емил Костов с нея.

Две пловдивски теми до 17 часа :

Депутати и общински съветници от Демократична България внесоха в Министерството на културата писмо с призив за възстановяване статута на културна ценност на триетажна многофамилна сграда на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд” в Пловдив. Сградата, която до 2012 година е имала статут на културна ценност, но след това е свален без ясни причини, се униощжава от няколко седмици. Говорим за казуса с общинския съветник Веселина Александрова.

Покана да видите филма, разказващ за творечския процес на  спектакъла "След Едип и пророците" , който ще бъде излъчен на 27 януари от 18,30 часа, БНТ2 и разговор на Веселина Пеева с Десислава Шишманова, режисьор и директор на БНТ-Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Неделното утро споделяме заедно, с надежда за полезно и приятно време до 10! Срещаме ви с интересни теми, и събеседници чието мнение се надяваме да внесе повече яснота и отговор на въпросите. "Как да преодолеем симптомите при менопауза с помощта на природни средстра" е книга, която дава отговор и решения на много въпроси и проблеми! Много жени..

публикувано на 15.06.24 в 16:05

Спирки по пътя "Ден след ден"

Безкрайното търпение ражда мълниеносни резултати. Пловдивчани, заредете се с олимпийско търпение поне до Коледа! По обед утре се спира движението по Бетонния мост за ремонт, който ще продължи шест месеца.  Утре е събота, лято е и движението е по-ограничено  – така кметът Костадин Димитров мотивира решението на общината. Той дори се превърна в..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

Силен петък с „Вход свободен“

Днес говорим с най-силния българин, полицаят Мариян Димитров от Пловдив, който ще се опита да постави нов рекорд, като издърпа три закачени един за друг локомотива, с общо тегло 250 тона, със собсвени сили. Събитието е тази събота, 15 юни, от 11.30 на Интермодален терминал, село Златитрап. Очаква ни и ефирна среща с Марина Иванова, автор на..

обновено на 14.06.24 в 09:33

Юнски решения - "Точно днес"

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Елена Крушкова разговаря с д-р Александър Симидчиев , за..

обновено на 13.06.24 в 17:01

"Ден след ден" на 13 юни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде отговор на част от въпросите около съставянето на правителство след изборните резултати-той няма да е премиер, но позицията трябва да заеме човек от партията, търси се експертен формат, но основните позиции да заемат хора от ГЕРБ. Започват разговори с останалите партии в парламента. Анализаторът Кузман Илиев,..

публикувано на 13.06.24 в 14:31