Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За грипа, еврото и политическите игри в "Ден след ден"

Снимка: pixabay

Грипът и ОРЗ набират скорост в страна. Според проф. Тодор Кантраджиев в момента грипът бие ковид с 6:1 и вече в седем области е обявена грипна емидемия. В Пловдив главният  държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев подчерта, че  " не за първи път се справяме с грипна епидемия, ще се справим и с тази". Какво още обясни за мерките в страната,  грипната ваканция и как да се справим с вирусите ще чуете в програма "Ден след ден". С него  разговаря Даниела Добрева.

Расте и напрежението около избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. След като вчера президентът Румен Радев атакува избора пред Конституционния съд и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда, днес опозицята в НС -  БСП, Възраждане и ИТН също внасят жалба. Тази вечер пред парламента ще се състои протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". Говорим с юристът и бивш депутат Велислав Величков.

По темата и още едно мнение - на Георги Баев, председател на пловдивската адвокатска колегия - една от 14-те в страната, обявили се в обща декларация срещу начина на избиране на двамата нови конституционни съдии. Репортажът е на Кремена Данева.

Докато все още не е много ясно кога страната ни ще приеме еврото, то е много необходимо още сега провеждането на комуникационна кампания, която да е насочена към всички заинтересовани страни и най-вече към икономическите оператори, за да може да бъдат защитени интересите на потребителите в предходния период, смята Габриела Руменова, основател на платформата "Ние, потребителите". Повече ще чуем в интервюто на Емил Костов с нея.

Две пловдивски теми до 17 часа :

Депутати и общински съветници от Демократична България внесоха в Министерството на културата писмо с призив за възстановяване статута на културна ценност на триетажна многофамилна сграда на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд” в Пловдив. Сградата, която до 2012 година е имала статут на културна ценност, но след това е свален без ясни причини, се униощжава от няколко седмици. Говорим за казуса с общинския съветник Веселина Александрова.

Покана да видите филма, разказващ за творечския процес на  спектакъла "След Едип и пророците" , който ще бъде излъчен на 27 януари от 18,30 часа, БНТ2 и разговор на Веселина Пеева с Десислава Шишманова, режисьор и директор на БНТ-Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 08.08. по стълбицата на деня

Лятното настроение обзема постепенно всички у нас, останалите в пленарна зали депутати вече мислят как да излязат в отпуск и да проведат наесен поредните избори. За възможните варианти за следващ служебен премиер, за това - кой какво ще спечели и изгуби през октомври, анализ на политолога Страхил Делийски . Две музикални звезди от Пловдив гостуват на..

публикувано на 07.08.24 в 14:42

Литературно четене и жива библиотека във "Вход свободен"

В сряда споделяме заедно с Вас следобедните часове и обещаваме значими събития и срещи с интересни гости. Всичко това гарнирано с хубава музика и усмивки, за разкош :)))) Минути след 13:30 ще се пренесем в магията на Родопа планина. В това начинание ще ни съдейства Виолета Радкова, управляващ директор на фондация "Елизабет Костова", с която заедно ще..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

С летни емоции "Точно днес" на 7 август

Лято е. Време за пътуване, почивка и споделени минути с ефира ни. Радиото е най-добрият вариант в сряда сутрин да сте добре информирани и с добро настроение. Ето и темите и събеседниците в програма "Точно днес" до 9.30 часа - Защо се стигна до хаоса с годишните технически прегледи на автомобилите и може ли готвената  промяна в правилата да успокои..

обновено на 06.08.24 в 16:11

В ритъм с „Вход свободен“

Вторник е и говорим за събора на приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”, на 10 август. Кристиян Ваклинов ни гостува. Мартин Иванов, човекът положил основите на барабанната/ритъм терапия и фасилитиране в България, ще ни припомни за системата, която синхронизира ума и сърцето.  Кино рубриката, също, е част от..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

"Точно днес" с вяра за различното пловдивско начало

Празничното утро на Преображение Господне ще посрещнем с надежда за новото, което идва към града и страната. До девет и трийсет часа ще чуете: Празничните камбани на пловдивската църква „Преображение Господне“ – какво си пожелаха пловдивчани, които прекрачват прага на храма – това ще научим от репортаж на Яница Марова . 6-ти август е..

обновено на 05.08.24 в 16:44