Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов в „Добро утро, ден!“

| обновено на 04.02.24 в 10:28

Александър Маринов е известен в Пловдив телевизионен оператор и фотограф. Дълги години е работил в БНТ-Пловдив, а по-късно и в телевизия „Европа“. От 17 години има свое студио за фотография и видео заснемане.

Завършил е магистратура по специалността „Филмово и телевизионно операторство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 година. Поставя на пиедестал своите учители в операторското майсторство, и е твърдо убеден, че трябва да се спазват научените от тях правила. Споделя, че всяка снимка изразява емоционалното състояние на този, който я прави. И вярва, че пред всеки има различни пътища, но всичко е въпрос на избор.

Александър Марнов не може без светлината, след нея тръгва всяка сутрин, веднага след сутрешните ритуали. Няма ден, в който утрото му да не започва с двучасова фоторазходка из Пловдив. 

Неговата голяма мечта е да снима Формула 1, защото е предизвикателство.

„Просто трябва да избереш гледната точка. Както е в живота. Трябва да имаш различен подход с всеки човек, с който се срещаш“, казва Маринов.

Алекандър Маринов споделя, че най-хубавото нещо, което му се е случвало в професията, е възможността да снима папа Йоан Павел Втори при посещението му в България. И не може да скрие вълнението си, когато говори за тази среща.

„Бяха около 35 телевизионни камери и около 70 фотографи. И от всички папа Йоан Павел Втори, светла му памет, с ръка ме повика и ме благослови. Той беше страшно благ човек. Още съм под влияние на тази среща, нищо че са минали десетки години от нея“, споделя известният оператор.

На неговия стоп-кадър са децата и съпругата му. Те са негов приоритет.

„Всеки трябва да намери своя приоритет. Защото независимо дали има прегради, предизвикателства, сенки и т.н., те трябва да се преодоляват, тъй като светлината винаги излиза. И тя е водещата. Хората трябва да знаят, че светлината неминуемо ще ги огрее, дори когато е най-тъмно или най-студено“, категоричен е Александър Маринов.

Цялото интервю с Алекснадър Маринов можете да чуете в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" с темите на 25 юли

Започваме утрото на 25 юли с темите на деня. В програма „Точно днес“ се потапяме в недотам дълбоките води на язовир „Пясъчник“, който пресъхва. За проблема, рисковете, които крие и какво е състоянието на останалите водоеми в района говорим с Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.  И от там се пренасяме към..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

Сезони, цели и танци с „Вход свободен“

Заедно сме до 15 часа. Ще си говорим за танци в рубриката „За и против“. За рода и сезоните, разказва Аида Марковска, накратко.  За самоанализа, по отношение постигането на целите, ще ни обясни Милена Милева, учител по йога. Днешният 24 юли е Ден на радостта – радостта от простите неща. Той се отбелязва официално от 1981 година. Честит..

обновено на 24.07.24 в 09:41

"Точно днес" по летните дилеми и проценти

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. По темата, която обещава дълго продължение говорим с Богдан Богданов, народен представител от ПП-ДБ, който още като министър..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 23.07.24 в 15:55

"Вход свободен" в разгара на сезона

Юли усети, че е пренапрегнал реотаните, леко намали степента на жегата и сега доволно отдъхва върху тлеещата жарава от изпочупени температурни рекорди. Ние обаче не се отпускаме, защото август амбициозно наднича зад ъгъла, гледа с пламтящо нетъпение и изобщо   не прилича на  по- милостив. На географската карта на България сякаш е закарфичена бележка "..

публикувано на 23.07.24 в 09:45