Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов в „Добро утро, ден!“

| обновено на 04.02.24 в 10:28

Александър Маринов е известен в Пловдив телевизионен оператор и фотограф. Дълги години е работил в БНТ-Пловдив, а по-късно и в телевизия „Европа“. От 17 години има свое студио за фотография и видео заснемане.

Завършил е магистратура по специалността „Филмово и телевизионно операторство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 година. Поставя на пиедестал своите учители в операторското майсторство, и е твърдо убеден, че трябва да се спазват научените от тях правила. Споделя, че всяка снимка изразява емоционалното състояние на този, който я прави. И вярва, че пред всеки има различни пътища, но всичко е въпрос на избор.

Александър Марнов не може без светлината, след нея тръгва всяка сутрин, веднага след сутрешните ритуали. Няма ден, в който утрото му да не започва с двучасова фоторазходка из Пловдив. 

Неговата голяма мечта е да снима Формула 1, защото е предизвикателство.

„Просто трябва да избереш гледната точка. Както е в живота. Трябва да имаш различен подход с всеки човек, с който се срещаш“, казва Маринов.

Алекандър Маринов споделя, че най-хубавото нещо, което му се е случвало в професията, е възможността да снима папа Йоан Павел Втори при посещението му в България. И не може да скрие вълнението си, когато говори за тази среща.

„Бяха около 35 телевизионни камери и около 70 фотографи. И от всички папа Йоан Павел Втори, светла му памет, с ръка ме повика и ме благослови. Той беше страшно благ човек. Още съм под влияние на тази среща, нищо че са минали десетки години от нея“, споделя известният оператор.

На неговия стоп-кадър са децата и съпругата му. Те са негов приоритет.

„Всеки трябва да намери своя приоритет. Защото независимо дали има прегради, предизвикателства, сенки и т.н., те трябва да се преодоляват, тъй като светлината винаги излиза. И тя е водещата. Хората трябва да знаят, че светлината неминуемо ще ги огрее, дори когато е най-тъмно или най-студено“, категоричен е Александър Маринов.

Цялото интервю с Алекснадър Маринов можете да чуете в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цветна неделя с „Шейкър“

Заедно сме на Цветница. Честит празник! Символ на възраждането на природата и душата, на прехода от зима към лято. В християнството душата е "носителят" на действията на човека, на неговите мисли, надежди и емоции. Днес говорим с Венцислава Великова, писател и творец, за първия фестивал на нематериалното културно..

публикувано на 27.04.24 в 16:05

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55