Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фишинг имейли са сред най-популярните кибер атаки у нас

Инж. Иван Янчев
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Семинар за безопасно ползване на Интернет ще се проведе в Аулата на Техническия университет, филиал Пловдив днес. Инициативата е съвместна, между Студентския съвет към висшето учебно заведение и местната структура на Българския младежки червен кръст, чиито доброволци ще присъстват на обучението. Поводът за обучението е Международният ден за безопасен интернет, който се отбелязва всяка година във втория вторник на месец февруари. Организации, училища и библиотеки от над 150 държави се включват в инициативата, целяща да предпази младите хора от рисковете при използването на световната мрежа. 

Един от лекторите ще бъде асистентът и докторант в катедра „Компютърни системи и технологии“ инж. Иван Янчев, който ще обясни на участниците в семинара кои са основните видове кибератаки и как могат да предпазят от тях. Според него рисковете в киберпространството са много, но и от години големите международни компании се опитват да филтрират част от заплахите.  

В повечето случаи хакерите успяват да заобиколят защитите на големите интернет компании. Така често получаваме в електронните си пощи фишинг имейли. Те са сред най-популярните атаки у нас, а с тях хакерите ни карат да отворим някакъв линк. Той може да зарази компютъра или устройството ни с компютърен вирус, който да унищожи данните ни. 

Може обаче да се излъжете и да отворите линк, ако очаквате имейл от дадена организация – банка, държавна институция или социална мрежа. Тогава колкото и да сте сигурен, че можете да се предпазите, по невнимание може да отворите фишинг имейл, обяснява инж. Янчев.

По думите му за хакерите и кибератаките възраст няма. Като цяло по-податливи са по-малките – децата, които нямат опит и възрастните, които са по-далеч от технологиите и са по-доверчиви. Точно те могат да бъдат измамени най-лесно. Но и останалите не са застраховани.  

Напоследък на мода са кражбите на профили в социалните мрежи от хакери. Според инж. Янчев целта на хакерите е да заплашат някого или да получат финансова облага, т.е. откуп за данните, които са откраднати. В Международния ден за безопасен интернет, той съветва най-вече да се използват сайтове, които са познати и на които може да се има доверие, както и най-популярните търсачки, защото те филтрират трафика. 

На семинара освен инж. Иван Янчев, областният координатор на БМЧК Ана Лимонова ще запознае участниците в семинара с понятието „Медийна грамотност“ или как да разпознават фалшивите новини. След като преминат обучението, доброволците на свой ред също ще станат лектори в учебните заведения в областта, където ще запознаят връстниците си с рисковете, които крие киберпространството. 

Това е поредна инициатива на БМЧК-Пловдив за отбелязване на Международния ден за безопасен интернет. Тази година в нея се включват и студентите от Техническия университет в Пловдив. 

Чуйте повече в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12