Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите геномни методи са много по-прецизни

Снимка: "Пловдив Прес"


"Новите геномни технологии за създаване на нови сортове няма да има силно отражение върху пазара, тъй като генетиката не е толкова напреднала, че да можем, както се казва, да си правим каквото искаме с растенията", смята Емил Вътов, който е молекулярен биолог от Центъра по растителна системна биология и биотехнологии в Пловдив.

Коментарът му е предложението на Европарламента до Европейската комисия за въвеждането на новите геномни техники на територията на ЕС.

Според Емил Вътов в случая става дума за стремеж да се изключи активността на един ген и това да доведе до желана характеристика на растението-например издържливост на засушаване.

"Досега технологията бе следната-или се надяваме тази мутация да се получи по случаен път, или ние индуцираме случайни мутации чрез третиране с химикали или ултравиолетови лъчи. Това е позволена методология", поясни Вътов.

"С новите геномни технологии можем да го направим директно и само точно на място, което ни интересува и това не е позволена технология", каза още ученият. Той добави, че с този метод работят в лабораторията в Пловдив, за да изследват гени.

"Всъщност много по-лесно е да развалиш едно растение, отколкото да го подобриш. Затова и не очаквам да има с тези технологии бум на създаване на нови сортове растения, това е един много труден процес", коментира Емил Вътов.

По думите му е почти невъзможно по този начин да се създаде нещо, което е вредно за човека. За Емил Вътов новите геномни методи са просто още един иструмент в работата по селекция на сортове.
По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28