Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за земеделието закъсня, дано протестите го катализират

Земеделските протести са силен сигнал за една закъсняла и недобре свършена работа по отношение на селскостопанската политика в Ес, а в България това са плодовете на повече от 30 години рамогазрушителна, стихийна и невизионерска политика към сектора. Коментарът е на Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

По думите й различните искания произтичат от поляризацията на сектора и се смесват както икономически, така и социални проблеми.

Тя акцентира върху намалелия брой земеделски стопанства, които са се свили до 132 000,  ав тях 71 % са земеделците, за които това е основен поминък. Постоянно заети със селско стопанство са 294 000 души, 59 000 от тях са на постоянен трудов договор, 21 % се наемат за сезонна работа. Средната брутна работна заплата в сектора за предпоследното тримесечие на 2023 година е 1580 лева, което еколо 70 на сто средната за страната.

Земеделският труд е силно недооценен, непривлекателен, опасен с рисковете за здравето при работа на открито и с опасни препарати, обобщи Васильонова. Към проблемите тя добави и все по- нарастващата административна тежест, която също отблъсква хората.

Протестите отварят дебата за тези проблеми, включително и за земеделския труд, който трябва да мине от 3-та във 2-ра категория.

Не съм оптимист, умерен реалист съм за това, че сегашните протести ще подтикнат процеси за промяна и за развитие на селскостопанската политика, каза Валентина Васильонова.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24