Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести, политики и изкуството като кино - "Точно днес"

За изкуството на протеста, ротацията, графиката и киното за изкуство - теми в програмата от 6 до 9.30.  От филмовите ленти, картините, гласовете на недоволството - "Точно днес".

Подреждаме ги така: Протестите на земеделците ескалират в различен спектър  изобретателност на недоволството.  Надеждите за постигане на договореност с властта  са отправени към  поредната предстояща среща на конфликтуващите страни в последния делови ден на седмицата. 

Какво решение очакват членовете на Българската аграрна камара от Държавата  в интерес на своите членове и от каква законова рамка и правила се нуждаят родното земеделие и заетите в сектора - темата ще коментираме с Цветан Цеков - съпредседател на Браншовата камара "Плодове и зеленчуци"   и член на УС на Българската аграрна камара. 

Денонощие след като лидерите на ГЕРБ и ПП  си поставиха условия кой да оглави Министерството на Външните работи, Борисов обяви, че е готов на отстъпка, а столичният ОбС си избра председател.  На какво ниво да четем компромиса и дава ли той знак за обща визия в управлението - събеседник - социологът от ЕСТАТ Иво Желев, според когото "изначално сложно сглобеният Кабинет ще бъде перманентно осъден на сложни решения. 

Фестивалът за документално кино, посветено на изкуството "Master of art" се завръща  от 10-ти до 27-ми февруари в Лъки Дом на киното с 15 образователни филма за архитектурата, музиката, живописта, пътешествията и кулинарията. Повече за филмите от афиша на форума - чуйте в интервюто с  фестивалния мениджър Христо Христозов.

Дружеството на пловдивските художници открива мащабна  експозиция "Съвременна графика" с участието на 35 творци от Пловдив, Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др. За нея разказва председателят на Дружеството Лидия Симеонова. Интервюто е на Живка Танчева.

Една детска поредица с екологична тематика и приказни герои, поставена в графата "Внимание, родители",  провокира поредица любопитни срещи на авторката на офлайн книгите Пепа Павлова със стотици ученици от България и чужбина. Тези  срещи формулират въпроси, за отговорите на които е необходима не само  отговорност пред бъдещето, но и  обществен дебат за опасните размествания в ценностната ни система и актуалното разбиране за щастие и успех от най-ранна възраст.  

А в рубриката "Добро утро, Ден"  чуйте последната част от разговора на Елена Крушкова с доц.  Меглена Златкова - заместник-декан на Философско-историческия факултет и ръководител на Катедра "Етнология" на ПУ "Паисий Хилендарски". 

   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30