Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постът на външния министър ще изкара ГЕРБ от изолацията

| обновено на 12.02.24 в 11:19
Снимка: Булфото архив

Бойко Борисов държи Мария Габриел да запази поста си на външен министър, защото това е излаз към външнополитическите партньори. Това е нещо, което ще му помогне да излезе от външнополитическата изолация, в която той и партията му бяха поставени, заради близките до Борисов хора от списъка Магнитски.

Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“ по повод заканата на Борисов през юни страната ни да ходи на избори 2 в 1, ако Мария Габриел не съвместява премиерския пост с този на външен министър.

Смилова прогнозира, че ротацията ще се осъществи, но това не гарантира изкарването на пълен мандат. По думите й дали ще има последващи ротации  зависи от резултатите на европейските избори

„Ако има сериозни размествания в представителството на българските граждани в Европейския парламент може да очакваме и повишаване на апетитите за предоговаряне на кабинета или нови избори.

Нищо от приоритетите на страната ни не изисква едната или другата от двете водещи партии да искат да имат контрол върху този пост.

Външната политика се кове от Министерски съвет, от ръководството на премиера, така че по-силна позиция от това да си премиер няма.

Физическото съвместяване на премиер и главен дипломат на републиката е практически невъзможно. Такава практика по света няма", каза още Ружа Смилова.


Още от категорията

Ежедневно сме жертва на хакерски атаки

Откритият през миналата година Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" разширява своето присъствие и активност. По думите на Ясен Танев, експерт към центъра, в световен план в повечето дейности тече преход на работа почти изцяло с компютри, с машини с компютърно управление и изкуствен интелект.  "Този бърз преход, освен положителния ефект върху..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Съветниците не са виновни, няма контрол над работата им

Утре съветниците трябва или да прегласуват решението си за увеличените си възнаграждения, които възлизат на 3 080 лева, или да намерят изход от ситуацията, след като областният управител намери законови пропуски в решението им. Малко, много или достатъчни са тези пари за 51-те общински съветници – интервю по темата с Ваня Драганова, журналист..

публикувано на 28.02.24 в 16:17
Здравко Димитров - кмет на Пловдив

Някои съветници вместо да взимат заплата, трябва да плащат

Общинските съветници работят твърде малко, за да си вдигат заплатите. Не може за една или две сесии и комисии, на които не винаги ходят, да взимат тези пари. Това коментира бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров за увеличението възнагражденията, което си гласуваха общинските съветници на предходната сесия. Припомням, че решението  беше..

публикувано на 28.02.24 в 14:24

Влизането ни в еврозоната вероятно ще бъде отложено

"По отношение на изпълнението на критериите за присъединяването ни към еврозоната, България все още остава много далеч от нея. Последния път, когато смятах данните, надвишавахме нивото на инфлация с 4%-ни пункта и няма как в рамките на 2-3 месеца да успеем да се впишем в критерия, за да успеем през януари 2025 г. да се присъединим. По всяка вероятност..

публикувано на 28.02.24 в 10:15

Майсторки на шевици представят изложба базар на мартеници

По случай Баба Марта Народно читалище „Възраждане“ в Пловдив съвместно с Клуба за народни шевици „Българка“ представят изложба базар на мартеници. Жените приготвиха мартенички със същото усърдие и вещина, с което изработват сложните неща от българската бродерия. Решихме тази изложба да бъде и базар, а средствата ще бъдат в подкрепа на..

публикувано на 28.02.24 в 06:53