Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще разполага с повече средства за културни събития

| обновено на 13.02.24 в 12:53

Повече средства за култура са заложени в тазгодишния бюджет на Община Пловдив, който ще бъде гласуван на 15 февруари. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Пламен Панов, заместник кмет по култура, археология и туризъм. Целта е да има повече културни мероприятия, нови фестивали и за традиционните за града събития, които са любими на пловчани.

Общо за култура са предвидени малко над 6,9 милиона лева, като в това число не се включват средствата за издръжката на пловдивските музеи

Културният календар на Пловдив, който вече е приет, е в размер на 3 милиона и 750 хиляди лева, като увеличението е с с близо 750 хиляди лева. По-голямо финансиране, почти с 50%, получава и фондация „Пловдив 2019“. Тази година тя ще разполага с над 2 милиона лева и 600 хиляди лева. Бюджетът на общинската фондация е обвързан с кандидатстването, което предстои по Националния план за възстановяване и устойчивост, като от него се очакват за Пловдив допълнителни 2 милиона лева за култура.

„Тази година имаме кръгла годишнина от спечелването на титлата „Пловдив – Европейска столица на културата“. Това, което планираме през месец септември, покрай празника на Пловдив и Съединението на България, ние по един подобаващ начин да отчетем  спечелването на тази велика титла, каквато е „Европейска столица на културата“, обясни още Пламен Панов.

Пловдивските читалища ще получат общинско финансиране в размер на 163 хиляди лева. За първи път ще се финансира най-старият певчески светски хор в Пловдив, а именно Певческото дружество в града, което ще получи 36 хиляди лева. По толкова ще получат и Духов оркестър и Биг Бенд Пловдив.  

„Отделно по така нареченото смесено финансиране за държавните институти в Пловдив – Драматичен театър, Куклен театър и Държавна опера, са предвидени 300 хиляди лева. Всеки от тях, както и предходни години, ще получи по 100 хиляди лева“, каза ресорният заместник-кмет Пламен Панов.

Той подчерта, че средствата за култура, които са заложени в бюджета на Пловдив, ще гарантират достатъчно динамичен културен живот.

„Пловдивчани и гостите на града ще се радват на един силен и културен Пловдив“, каза още Панов.

Той подчерта, че казусът с ремонта на Концертна зала е изцяло в правомощията на министъра на културата, тъй като той е възложител по самата обществена поръчка.

„Следим това, което излезе в медиите, насреща сме да помагаме“, каза още Пламен Панов.  

Цялото интервю с Пламен Панов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36